Подали повідомлення про прийняття працівника на роботу, а він не вийшов. Що робити?

Податківці роз’яснили про дії установи — роботодавця у випадку, якщо вона подала бланк повiдомлення про прийняття на роботу, але працівник так i не приступив до неї.

Аби вступити у будь-які відносини з працівником, роботодавець має укласти з ним трудовий договір та повідомити ДФС про прийняття працівника на роботу (відповідно до Постанови КМУ «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 № 413, далі —Постанова № 413).

Це передбачено частиною третьою статті 24 КЗпП.

Пункт 2 додатка до Постанови № 413 встановлює реквізити, які дозволяють установі подати уточнююче повідомлення, якщо у раніше поданому повідомленні про прийняття працівника на роботу необхідно виправити помилку, або внести зміни до повiдомлення (тип «початкове» або «скасовуюче»).

Відтак, якщо установа —роботодавець подала повiдомлення про прийняття працівника на роботу, але працівник так i не приступив до неї, вона має проаналізувати причини цього.

Якщо новоприйнятий працівник не виходить на роботу, тому що передумав і знайшов нове місце роботи, установа має видати наказ про скасування наказу про прийняття цього працівника на роботу та подати до ДФС скасовуюче повідомлення.

Підстава для видачі цього наказу — заява працівника або акт про відмову приступити до роботи. Якщо працівник відмовляється писати заяву на відкликання заяви про звільнення, установа має:

  • скласти акт про відмову працівника приступити до роботи;
  • видати наказ про скасування наказу про прийняття на роботу;
  • подати до ДФС скасовуюче повідомлення (у графі 2 у рядку «Тип» поставити позначку «скасовуюче»).

У разі якщо працівник з якихось інших причин не вийшов на роботу і не повідомив роботодавця про відмову від цієї роботи, трудові відносини з ним установа припинити не може, а тому скасовуючу форму повідомлення не подає.

Відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання установою повідомлення з позначкою «скасовуюче» статтею 265 КЗпП не передбачена.

За інформацією ГУ ДФС у Чернівецькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді