Реєстрацію платником ПДВ отримувача анульовано - помилка в ІПН

ПКУ передбачено можливість складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі допущення платником податку помилок при її складанні.

Реєстрацію платником ПДВ отримувача анульовано - помилка в ІПН

При цьому розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача — платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

  • постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;
  • отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Оскільки на сьогодні отримувач (покупець), ІПН якого продавцем зазначено у зареєстрованій в ЄРПН податковій накладній, не є платником ПДВ, такий отримувач (покупець) не має змоги зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування до цієї податкової накладної, що передбачає зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг, як це передбачено ст.192 ПКУ.

Також чинним законодавством не передбачено виключення з ЄРПН зареєстрованої платником податку податкової накладної за його зверненням.

Утім п. 20 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246, передбачено, що у разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених п. 12 цього Порядку (крім абзацу десятого), або їх реєстрація скасовується. При цьому датою реєстрації або скасування реєстрації вважається день, зазначений у такому рішенні, або день набрання законної сили рішенням суду.

Джерело: ДПС у Львівській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді