У яких випадках роботодавець не може примусити вакцинуватися від COVID‑19

Роботодавець не може примусити вакцинуватися від COVID‑19

ЕКСПЕРТНІ ПОРАДИ

Мінекономіки оприлюднило роз’яснення щодо неправомірності застосування роботодавцем до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID‑19. Міністерство нагадало, що за порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати один з таких заходів стягнення: догана та/або звільнення. Порушення трудової дисципліни — це невиконання чи неналежне виконання покладених на працівника трудових обов’язків. Відмову працівника від вакцинації не можна вважати порушенням трудової дисципліни. Вакцинація від коронавірусної хвороби COVID‑19 в Україні є добровільною для всіх груп населення та професійних груп.

Отже, роботодавець не має правових підстав примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID‑19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді