Чи можна залучити до викладацької роботи на умовах погодинної оплати праці фахівця, який перебуває у відпустці або на лікарняному?

Відповідно до частини другої статті 21 Кодексу законів про працю України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Допомогатор

Усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати такі роботи, які відповідно до чинного законодавства не є сумісництвом.

Відповідно до статті 25 Закону від 14.10.2014 №1700-VІІ «Про запобігання корупції» для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування встановлено обмеження щодо сумісництва та суміщення служби з іншими видами діяльності. Зокрема, їм заборонено займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю.

Окрім того, відповідно до п.3 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну від 28.06.93 № 43, педагогічна робота з погодинною оплатою в обсязі не більш як 240 годин на рік не є сумісництвом.

Отже, фахівець котрий перебуває у відпустці, перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку може залучатися до викладацької роботи на умовах погодинної оплати праці, крім перебування на лікарняному.

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13873

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді