Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників

ДПС інформує, що Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Їх привели у відповідність до Законів №2464-VI від 08.07.2010 та №466-IX від 16.01.2020.

 Мінфін вніс зміни до Порядку обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників

Мінфін наказом від 28.08.2021 р. №485 (зареєстрований в Мін'юсті 14.09.2021 р. за №1202/36824) вніс зміни до:

  • Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування,
  • Положення про реєстр страхувальників.

Таким чином ці документи приведені у відповідність до Законів №2464-VI та №466-IX.

Зокрема уточнено норми щодо організації обліку платників ЄСВ у контролюючих органах. У новому п. 1 Розділу VI зазначається, що згідно з цим Порядком процедури обліку платників ЄСВ виконують контролюючі органи ДПС, визначені пп. 41.1.1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), та державні податкові інспекції, які є структурними підрозділами контролюючих органів і визначені п. 41.3 ПКУ. Якщо у складі контролюючого органу не утворені ДПІ, процедури обліку платників ЄСВ, що здійснюють ДПІ згідно з цим Порядком, виконує такий контролюючий орган.

Також у Положенні уточнено, що до реєстру страхувальників вносяться відомості, необхідні для обліку платників єдиного внеску, їх зобов'язань та сплати єдиного внеску, зокрема:

  • податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • основний вид економічної діяльності, за яким призначено клас професійного ризику (за період до 1 січня 2016 року).

На офіційному вебпорталі ДПСУ щоденно оприлюднює дані з реєстру страхувальників про взяття на облік/зняття з обліку платника єдиного внеску.

Цей наказ набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування (дата опублікування в "Офіційному віснику" №75 - 28 вересня п.р.), тобто з 8 жовтня 2021 року.

Джерело: ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді