Податкову накладну розблоковано: коли її реєструвати в ЄРПН

Платник ПДВ має реєструвати в ЄРПН податкову накладну/розрахунок коригування (далі — ПН/РК), реєстрація яких була зупинена, у день, коли настала одна з подій:

  • прийнято та набрало чинності рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН;
  • рішення суду про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН набрало законної сили;
  • комісія регіонального рівня протягом п’яти робочих днів не зареєструвала в окремому реєстрі ПН/РК, реєстрація яких була зупинена, та/або не прийняла рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК щодо платників ПДВ, у яких обсяг постачання, зазначений в ПН/РК, становить менше 30 млн грн;
  • комісія регіонального рівня протягом семи робочих днів не зареєструвала в окремому Реєстрі ПН/РК, реєстрація яких була зупинена, та/або не прийняла рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН щодо платників ПДВ, у яких обсяг постачання, зазначений в ПН/РК, становить більше 30 млн грн включно.

Це визначає пункт 28 Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого постановою КМУ «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» від 21.02.2018 № 117.

Скачати податкову накладну за новою формою

Платник ПДВ може оскаржити рішення про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН у порядку, визначеному законодавством, з урахуванням строків давності (ст. 56, ст. 102 ПК). Якщо податківці задовольнили скаргу платника ПДВ, це є підставою для реєстрації в ЄРПН ПН/РК, зазначених у скарзі.

Відтак, якщо орган ДФС прийняв рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або задовольнив скаргу платника ПДВ, відповідальність за порушення терміну реєстрації цих ПН/РК в ЄРПН застосовується з наступного дня за днем прийняття відповідного рішення органу ДФС.

Якщо на день прийняття цього рішення платник ПДВ не може зареєструвати ПН/РК через недостатність коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, він не звільняється від відповідальності за порушення терміну реєстрації ПН/РК.

За інформацією ГУ ДФС у Рівненській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47569

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6951

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3107

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді