Уряд затвердив Постанову, якою розширив повноваження і функції Держпраці

Кабінет Міністрів прийняв Постанову від 28.10.2021 р. № 1117, якою вніс зміни до Положення про Державну службу України з питань праці, затверджене постановою КМУ від 11.02.2015 р. № 96.

Уряд затвердив Постанову, якою розширив повноваження і функції Держпраці

Цією Постановою Уряд постановив, що Держпраці буде здійснювати державний гірничий нагляд з питань (доповнено п.п. 17 п. 4 Положення):

  • повноти вивчення родовищ корисних копалин, гірничо-технічних, інженерно-геологічних, гідрогеологічних та інших умов їх розробки, будівництва та експлуатації підземних споруд, захоронення шкідливих речовин і відходів виробництва;
  • виконання вимог щодо охорони надр під час встановлення кондицій на мінеральну сировину та експлуатації родовищ корисних копалин;
  • повноти видобування оцінених запасів корисних копалин і наявних у них компонентів;
  • додержання встановленого порядку обліку запасів корисних копалин, обґрунтованості та своєчасності їх списання.

Також Держпраці Постановою доручено:

  • здійснювати реєстрацію декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;
  • брати участь в атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки та у роботі комісії із списання об'єктів державної власності;
  • здійснювати фіксацію процесу проведення перевірок з використанням засобів аудіо-, фото- та відеотехніки;
  • накладати штрафи за невиконання вимог посадових осіб Держпраці;
  • забезпечувати самопредставництво в судах України, зокрема через територіальні органи;
  • надсилати роботодавцям подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді;
  • передавати матеріали відповідним органам для притягнення таких осіб до відповідальності згідно із законом.

Постанова КМУ від 28.10.2021 р. № 1117 набуває чинності з дня офіційного опублікування.

Джерело: Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
23403

Чи проводити щорічну оцінку в ОМС

Чи проводиться зараз щорічна оцінка виконання посадовців ОМС? Чи заміняє атестація щорічну оцінку? Ці та інші пов’язані питання – в консультації.
11083

Особливості складання розрахунків до проєктів місцевих бюджетів на 2025 рік

Проєкт місцевого бюджету на 2025 рік має ґрунтуватись на розрахунках місцевих фінансових органів, бюджетних запитах головних розпорядників коштів місцевого бюджету та показниках, що стосуються місцевих бюджетів та які будуть закладені у проєкт Держбюджету на 2025 рік. Їх містять особливості складання розрахунків місцевих бюджетів, які Мінфін доводить до місцевих фінансових органів згідно зі статтею 75 Бюджетного Кодексу.
130

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40311

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді