Асоціація міст України наполягає на доопрацюванні нової методики нормативно грошової оцінки земель

3 листопада Уряд розглянув та прийняв з доопрацюванням проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

Асоціація міст України наполягає на доопрацюванні нової методики нормативно грошової оцінки земель

Кінцева редакція проекту постанови не була надіслана на погодження до Асоціації міст України, чим порушено пункт 7 §33 Регламенту Кабінету Міністрів України.

У 2016 році наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 489 був затверджений Порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. Проект нової Методики пропонує зменшити окремі коефіцієнти, що враховують цільове призначення земельної ділянки, зокрема коефіцієнти для розміщення та експлуатації:

  • основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств, що пов'язані з користуванням надрами, зменшується з «1,2» до «1,0»;
  • для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту - з «1,0» до «0,5»;
  • для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій - з «0,65» до «0,5».

Таке зниження коефіцієнтів призведе до відповідного зменшення плати за землю, яка зараховується до бюджетів територіальних громад.

Також Проект Методики не містить перехідних положень щодо:

  • документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, яка перебуває на момент набуття чинності нової Методики, у розробці. Відсутність таких перехідних положень призведе до даремного витрачення бюджетних коштів на документацію, яка не відповідатиме новим вимогам;
  • визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок відповідно до документації, яка розроблена до набуття чинності нової методики. Вважаємо, що при визначенні нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки мають застосуватися коефіцієнти, зокрема які характеризують цільове призначення, які діяли на момент затвердження діючої технічної документації з нормативної грошової оцінки земель.

Асоціація міст України звернулася до Уряду з проханням зняти з порядку денного проект постанови «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» для подальшої її доопрацювання.

Джерело: Асоціація міст України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
24606

Чи проводити щорічну оцінку в ОМС

Чи проводиться зараз щорічна оцінка виконання посадовців ОМС? Чи заміняє атестація щорічну оцінку? Ці та інші пов’язані питання – в консультації.
11085

Особливості складання розрахунків до проєктів місцевих бюджетів на 2025 рік

Проєкт місцевого бюджету на 2025 рік має ґрунтуватись на розрахунках місцевих фінансових органів, бюджетних запитах головних розпорядників коштів місцевого бюджету та показниках, що стосуються місцевих бюджетів та які будуть закладені у проєкт Держбюджету на 2025 рік. Їх містять особливості складання розрахунків місцевих бюджетів, які Мінфін доводить до місцевих фінансових органів згідно зі статтею 75 Бюджетного Кодексу.
141

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40326

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді