У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей

23 листопада до Верховної Ради надійшов законопроект № 6343 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей», яким пропонується внести зміни до КЗпПУ і Закону «Про відпустки».

У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей


Завданням законопроекту є вирівнювання у правах працівників жіночої та чоловічої статі, які мають дітей, а також батьків, які не є подружжям, у їх можливостях стосовно отримання додаткової відпустки для приділення більшої уваги своїм дітям.

У зв’язку з тим, що станом на сьогодні норми Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» не забезпечують рівності прав жінки і чоловіка стосовно можливостей отримання цієї додаткової відпустки, хоча в той же час вони мають рівні обов’язки щодо виховання дітей і несуть рівну відповідальність за їх фізичний, психічний, моральний і духовний розвиток, пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України, доповнивши главу V «Час відпочинку» статтею 761 зі змістом про додаткові відпустки працівникам, якою встановлюються, що:

  • «Працівнику, який має двоє або більше дітей віком до 15 років, або …., надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 цього Кодексу).
  • Зазначена відпустка може бути поділена за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд та використана одночасно чи в різні строки.».

У зв’язку з тим, що глава V «Час відпочинку» доповнюється статтею про додаткову відпустку працівників, а не жінок - стаття 1821 глави ХІІ «Праця жінок» вилучається.

Законопроектом вносяться аналогічні зміни до частини 1 статті 19 Закону України «Про відпустки».

У разі прийняття, цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Верховна Рада України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3475

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді