Зміни до Бюджетного кодексу: ВРУ прийняла середньострокове бюджетне планування

ВРУ 06.12.2018 прийняла Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», проект якого розробив Мінфін (далі — Закон).

Закон, зокрема:

1. встановлює середньострокове бюджетне планування на державному рівні та запроваджує:

  • Бюджетну декларацію — документ державного стратегічного планування, який визначатиме основні засади бюджетної політики на середньостроковий період — 3 роки;
  • місцеві фінансові плани, які визначатимуть окремі планові показники відповідних бюджетів на середньостроковий період;

2. скасовує «Основні напрями бюджетної політики на плановий рік» та «Прогноз державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди», а на місцевому рівні — скасовує прогнози місцевих бюджетів на наступні за плановим два бюджетні періоди;

3. вдосконалює програмно-цільовий метод, а саме:

  • уповноважує головних розпорядників бюджетних коштів організовувати та проводити моніторинг, оцінку ефективності бюджетних програм. Результати такої оцінки вони мають використовувати при складанні та аналізі бюджетних запитів;
  • запроваджує огляд видатків, що є новим інструментом підвищення ефективності використання бюджетних коштів;
  • унормовує поняття державних послуг;
  • визначає напрями, за якими розпорядники мають використовувати кошти бюджетної програми з урахуванням державних послуг, що передбачені у паспорті бюджетної програми;

4. оновлює бюджетний календар: встановлює строки підготовки Бюджетної декларації та інформації, аби її скласти.

5. зобов’язує головних розпорядників бюджетних коштів під час розгляду Бюджетної декларації звітувати про досягнені цілі та показники результату їх діяльності у відповідних сферах.

КМУ щороку, не пізніше 1 червня року, що передує плановому, має схвалити Бюджетну декларацію та затвердити її постановою КМУ.

Мінфін очікує, що внесені в БК зміни сприятимуть посиленню бюджетної дисципліни та більш ефективному розподілу і використанню бюджетних коштів.

Сайт Верховної Ради України

ПДФО для бюджетників: перерахувати і не помилитися

Зміни до Бюджетного кодексу: ВРУ прийняла середньострокове бюджетне планування
Олеся СКРИМОВСЬКА головний редактор тижневика "Головбух: Бюджет", у минулому головний бухгалтер
Установи мають право перераховувати ПДФО за будь-який період і в будь-яких випадках. Зазвичай це роблять для самоперевірки. Проте є й обов’язковий перерахунок — річний. Його проводять, коли нараховують зарплату за останній місяць звітного року, тобто в грудні. То як провести перерахунок ПДФО у грудні? Хто і яку податкову соціальну пільгу мав отримувати у 2018 році? Яка відповідальність за порушення законодавства? Будьте в курсі!

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1215

Заява про відкриття та закриття рахунків

Відкриття та закриття рахунків актуально на початку та в кінці року, а також в процесі реорганізації бюджетної установи. А після набуття чинності наказу Мінфіну від 18.01.2024 № 23 додатково Казначейство у тримісячний строк переукладатиме з клієнтами договори про здійснення розрахунково-касового обслуговування. Тримайте зразки заяви про відкриття та закриття рахунків.
38729

Реєстраційна картка учасника бюджетного процесу в ІАС «LOGICA» – заповнення з експертом

У консультації про заповнення електронної форми реєстраційної картки, яка використовується для реєстрації учасників бюджетного процесу. Розглянемо, хто і який розділ заповнює та як заповнити кожне поле форми.
1934

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді