Підписання законопроекту № 5600 щодо змін у Податковому кодексі заблоковано у Парламенті

У Верховної Раді 30 листопада, зареєстровано проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (№5600 від 02.06.2021).

Підписання законопроекту № 5600 щодо змін у Податковому кодексі заблоковано у Парламенті

Типова кореспонденція субрахунків зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 17.09.2019 № 386


Ініціатором постанови №5600-П від 30.11.2021, виступив народний депутат з партії "Європейська солідарність" Артур Герасимов.

У пояснювальної записці необхідність скасування рішення Верховної Ради України від 30 листопада 2021 року про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№5600 від 02.06.2021) полягає у наступному:

«…Ухвалення цього рішення відбулося із грубими порушеннями вимог Регламенту Верховної Ради України, статі 45, яка передбачає, порядок голосування пропозицій і поправок на пленарному засіданні Верховної Ради.

Під час обговорення зазначеного питання народні депутати України, члени фракції політичної партії "Європейська солідарність" неодноразово звертали увагу головуючого, що запропонований порядок розгляду поправок в супереч статі 45 Регламенту Верховної Ради України, не дає можливість народним депутатам однозначно зрозуміти, за що вони голосують.

Однак в супереч вимогам Регламенту Верховної Ради України головуючий поставив на голосування в цілому проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (№5600 від 02.06.2021), чим порушив діючи норми Регламенту Верховної Ради України.

Тому зазначене питання не може вважатися прийнятим відповідно до закону і підлягає скасуванню у передбачений Регламентом спосіб…».

Також вчора, Федерація роботодавців України надала свою негативну оцінку законопроекту № 5600 щодо змін у Податковому кодексі:

«…Федерація роботодавців України, як і більшість асоціацій та бізнес-спільнот, неодноразово висловлювала позицію роботодавців, що норми цього законопроекту матимуть негативний вплив саме на сумлінних платників податків, створять умови для посилення необґрунтованого тиску на бізнес та погіршить інвестиційний клімат в Україні. До законопроекту було надано народними депутатами України понад 11 тисяч правок!

Федерація провела не одну зустріч та обговорення ключових новел «ресурсного» законопроекту за участі провідних українських компаній ключових галузей економіки країни (машинобудівної, хімічної, скляної, телекомунікаційної, аграрної, металургійної, тютюнової та інших), податкових експертів-аудиторів та народних депутатів України.

Завдяки такій роботі частину скандальних норм було анульовано до другого читання але цього не достатньо для більшості галузей економіки країни, про що ми рішуче заявляли у листах до Верховної Ради України та зустрічах з представниками влади.

Проте, не зважаючи на всі аргументи сумлінних платників податків провідних галузей економіки країни, заклики до Верховної Ради України щодо неприпустимості таких рішень, зокрема, під час кризи, спричиненої всесвітньою пандемією, їх думку почуто не було.

З прийняттям законопроекту ми прогнозуємо посилення тиску на легальний бізнес, створення передумов для тінізації підприємницької діяльності, втрати робочих місць та відтоку інвестицій…».

Джерело: Верховна Рада України, Федерація роботодавців України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування з початком кожного нового року поновлюється, є ще повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66112

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3489

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13847

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді