Форма № 20 – ОПП: яка відповідальність за її неподання

Відповідно до положень ПКУ процедури обліку об’єктів оподаткування, визначені розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1588).

Форма № 20 – ОПП: яка відповідальність за її неподання

Об'єднана звітність: коли і як подавати податковий розрахунок «Довідковий»


Згідно з п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП), форма якого наведена у додатку 10 до Порядку № 1588, подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Платники податків можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування.

Форма 20 – ОПП – це не декларація та не визначає узгоджене податкове зобов’язання. Отже, форма 20 – ОПП не призведе до штрафних санкцій за несплату податків. Однак, якщо взагалі не подати форму 20 – ОПП або не включити до неї всі об’єкти, то це порушенням обов’язку платника податків щодо подання заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, подання інформації про реєстрацію змін місцезнаходження, внесення змін до облікових даних (п. 117.1 ПКУ).

Розміри штрафу за неподання форми 20 – ОПП:

  • 340 гривень – ФОП та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (повторне порушення протягом року – 680 гривень);
  • 1020 гривень – юридичні особи (повторне порушення протягом року – 2040 гривень).

Джерело: ДПС у Сумській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47694

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді