МОН: Проект постанови про затвердження положення щодо планування кошторисів наукових робіт за кошти держбюджету

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Типового положення щодо планування кошторисної вартості наукових (науково-технічних) робіт, які виконуються за рахунок коштів державного бюджету» (далі — проект Типового положення).

МОН: Проект постанови про затвердження положення щодо планування кошторисів наукових робіт за кошти держбюджету

⚡️ За які порушення в кошторисі доведеться сплатити штраф


На даний час питання планування, калькуляції кошторисної вартості наукових (науково-технічних) робіт (далі - ННТР) не врегулювано законодавством. Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 20 липня 1996 р. № 830, яке використовувалося установами та організаціями при плануванні кошторисної вартості досліджень і розробок, у зв’язку із невідповідністю сучасним підходам та нормам, що діють у даній сфері, втратило чинність 01.01.2020 р.

У 2020 та 2021 роках планування, калькулювання кошторисної вартості ННТР здійснювалось згідно норм, передбачених в інших нормативно-правових актах, що діють у сфері бухгалтерського обліку та звітності.

Запропонований для обговорення проект акта розроблено з метою застосування загальних принципів та вимог при плануванні кошторисної вартості наукових (науково-технічних) робіт, які виконуються за рахунок коштів державного бюджету.

Проект Типового положення складається з таких основних частин:

  • склад та класифікація витрат на проведення ННТР;
  • загальні вимоги до формування кошторисної вартості ННТР;
  • вимоги до планування витрат, що включаються до кошторисної вартості ННТР бюджетними установами;
  • вимоги до планування витрат, що включаються до кошторисної вартості ННТР підприємствами, установами та організаціями (крім бюджетних установ).

Проектом постанови також пропонується затвердити примірний склад статей витрат, що можуть бути застосовані при складанні калькуляції кошторисної вартості ННТР та номенклатуру статей непрямих (загальновиробничих) витрат бюджетних установ, що значно спростить підготовку проектів ННТР для виконавців, зокрема, вчених, грантоотримувачів Національного фонду досліджень України тощо.

Крім того, проектом акта передбачається, що до калькуляції кошторисної вартості ННТР має бути додано економічне обґрунтування витрат за кожною статтею калькуляції кошторисної вартості ННТР. Форми, за якими мають складатися економічні обґрунтування витрат затверджуються як додатки до проекту акта.

Загалом Типове положення має встановити чітко визначені норми до планування кошторисної вартості ННТР, що виконуються саме за рахунок коштів державного бюджету.

Завантажити проект можна за посиланням: https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2022/01/04/HO.proyekt.post.KMU-Pro.zatv.Typovoho.polozh.planuv.koshtorys.vart.nauk.robit-derzh.byudzh.04.01.rar

Зауваження та пропозиції до проекту постанови приймаються Міністерством освіти і науки України до 19 січня 2022 року на електронну пошту [email protected] (відповідальна особа Гончарік Наталія, державний експерт експертної трупи з питань розвитку науки директорату науки та інновацій).

Джерело: МОН

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді