Декларування 2022 – чи необхідно декларувати «ковідну тисячу»?

Програма для вакцинованих громадян «єПідтримка» вже працює на повну. Якщо ви встигли нею скористатися ще у минулому році, то вам, напевно, цікаво, чи потрібно декларувати цю тисячу гривень.

 Декларування 2022 – чи необхідно декларувати «ковідну тисячу»?

СКАЧАТИ Зразок заповнення штатного розпису бюджетної установи


Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розповідає, яку інформацію треба буде відобразити під час декларування.

Чи потрібно вказувати тисячу гривень як дохід?

Ні, адже ці кошти не є доходом для цілей декларування.

Громадяни зможуть отримати від держави грошову допомогу у розмірі 1 тис. грн. Проте ці кошти вакциновані отримають не готівкою, а як цифровий ваучер, який можна буде витратити лише на певний перелік послуг і товарів. До того ж, у разі, якщо особа не використає їх протягом 4-х місяців, вони автоматично повернуться до державного бюджету.

Оскільки кошти, отримані в рамках Програми, будуть надаватись виключно в безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не підлягатимуть оподаткуванню, то такі кошти не є доходом. Отже, їх не потрібно буде зазначати у декларації.

Чи потрібно декларувати спеціальний рахунок?

Так, рахунок необхідно зазначити у розділі 12.1. «Банківські та інші фінансові установи, у яких відкрито рахунки суб’єкта декларування або членів його сім’ї».

Для громадянина, який бажає взяти участь у Програмі, буде відкриватись віртуальний рахунок.

Якщо такий рахунок буде відкрито протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій всіх видів), то його потрібно буде декларувати.

Важливо: відкритий поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в рамках Програми «єПідтримка» закривається банком (без заяви отримувача допомоги) через 4 місяці з дня зарахування допомоги, незалежно від факту її використання.

Джерело: НАЗК

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7079

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66095

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
90374

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57796

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді