Як оподатковується стипендія, яка виплачується за рахунок підприємства

342

Запитання

Чи оподатковується ПДФО та ВЗ стипендія, яка виплачується студенту за рахунок коштів підприємства?

Відповідь

Детальний матеріал

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Переглянути

Порядок призначення і виплати стипендій затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Питання стипендіального забезпечення» від 12 липня 2004 року № 882 (далі – Порядок № 882). Пунктом 2 Порядку № 882 передбачено, що стипендії можуть виплачуватися за кошти фізичних та юридичних осіб згідно з умовами договору з закладом освіти. 

Пошук по Класифікатору професій

До оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується:

  • учню,
  • студенту,
  • курсанту військових навчальних закладів,
  • ординатору,
  • аспіранту або ад’юнкту,

але не вище розміру місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2024 році цей граничний розмір складає 4240,00 грн на місяць (3028,00 грн х 1,4).

Сума перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

За інформацією ГУ ДПС в Одеській області

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83351

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
9255

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
60463