Грошові виплати військовим забезпечили наповнення місцевих бюджетів за рахунок ПДФО

Значне збільшення кількості військових в України призвело до рекордів з надходження податку з доходів фізичних осіб до місцевих бюджетів у 2022 році.

пдфо за рахунок грошових виплат військовослужбовцям

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

а перші 9 місяців 2022 року сума податку на доходи фізичних осіб, яка надійшла до місцевих бюджетів, склала 188,5 мільярдів гривень. Виконання місцевих бюджетів за перші три квартали 2022 року свідчить, що зростання ПДФО у порівнянні з вереснем 2021 року досягло 35% або +6,4 млрд грн.

Така динамика зумовлена зростанням відрахувань із заробітних плат військовослужбовців, чисельність яких значно зросла після початку військового вторгнення рф. Також свою роль відіграло збільшення нормативу зарахування ПДФО до місцевих бюджетів із 60% до 64% з початку 2022 року.

Такі надходження зростають з березня 2022 року, через те що ПДФО сплачується з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу. В серпні 2022 року цей показник сягнув майже 10 мільярдів гривень на місяць, що зумовлено підвищенням грошових виплат військовослужбовцям.

пдфо військовослужбовці

Проте надходження ПДФО, що сплачується із доходів у вигляді заробітної плати, значно знизились – ця стаття надходжень місцевих бюджетів досі нижче рівня 2021 року. Те ж саме стосуюється і ПДФО з доходів платника податку інших ніж  заробітна плата.

Значно гірша ситуація із платою за землю, приріст надходжень по якій досі не відновив додатне значення. В березні потенційні втрати були на рівні -38% (-1,1 млрд гривень недоотриманих надходжень лише за один місяць). Змінами до податкового законодавства з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю на територіях, де ведуться (велися) бойові дії. Перелік таких територій досі не визначений Кабінетом Міністрів України, що унеможливлює чітке визначення та підстави для стягнення плати за землю.

Приріст надходжень єдиного податку в червні-вересні 2022 року значно коливався (від росту +50,3% до падіння -25,7% ізнов росту до +40,0%). Така ситуація через зміни до податкового законодавства: суб’єктам господарювання зі значними доходами надали право переходити на спрощену систему оподаткування – сплата єдиного податку в розмірі 2%.

За матеріалами Децентралізація

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
30615

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36414

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
85408

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді