Чи потрібно переоформлювати субсидію на неопалювальний період

Теми:
Міста України в першій половині квітня завершують опалювальний сезон. ПФУ пояснює як будуть розраховуватися субсидії на неопалювальний період.

субсидія на неопалювальний період

Калькулятор стажу

Житлова субсидія розраховується двічі – у квітні та жовтні з урахуванням тривалості опалювального сезону з 16 жовтня по 15 квітня включно. Це стосується субсидій на оплату постачання і розподілу теплової енергії, природного газу, електроенергії для централізованого, автономного та індивідуального опалення.

Житлові субсидії та пільги на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Якщо ж такі зміни відбулися, отримувачі субсидії повинні надати про них інформацію протягом 30 днів.

Є і певна категорія людей, яка має обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

Кому потрібно подати заяву та декларацію

Субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Виключно на підставі звернення громадянина надається на неопалювальний сезон також житлова субсидія, якщо раніше субсидію було призначено 0,00 грн. Якщо такі домогосподарства претендують на призначення субсидії з 1 травня по 30 вересня, то мають подати до ПФУ нові заяву та декларацію.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального (опалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

Як враховуються доходи

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за III і IV квартали попереднього календарного року.

Пенсійна виплата враховується в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

Подати документи на призначення житлових субсидій та пільг можна:

  • особисто в сервісному центрі Пенсійного фонду;
  • поштою, на адресу органу ПФУ;
  • online – через вебпортал електронних послуг чи мобільний застосунок Пенсійного фонду.
  • як і раніше, можна подавати документи на призначення субсидій до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центрів надання адміністративних послуг та через портал Дія.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
7054

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5233

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1352

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
4012

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69393

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді