В Раді готують закон про зміни у фінансовому моніторингу

Теми:
Урядовий законопроєкт пройшов погодження в профільному парламентському Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

зміни у фінансовому моніторінгу

Калькулятор штрафів

Верховній Раді рекомендовано прийняти за основу законопроєкт № 9269 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» щодо приведення термінології у відповідність із міжнародними стандартами».

Постійний представник Кабміну в Верховній Раді Тарас Мельничук назвав ключові моменти в проєкті закону:

  1. Розшерення ознак порогової фінансової операції фінансовими операціями клієнта, якщо кінцевий бенефіціарний власник учасника фінансової операції – клієнта є громадянином чи має постійне місце проживання (перебування, реєстрації) в державі, що здійснює збройну агресію проти України;
  2. Нова норма – суб’єкт первинного фінансового моніторингу повинен забезпечити належне застосування ризик-орієнтованого підходу під час обслуговування клієнтів, які є політично значущими особами, членами їх сімей та особами, пов’язаними з політично значущими особами, з метою присвоєння обґрунтованого рівня ризику, унеможливлення безпідставної відмови від здійснення фінансових операцій та/або встановлення (продовження) ділових відносин;
  3. Якщо з часу припинення виконання публічних функцій пройшло більше 12 місяців, і суб’єкт первинного фінансового моніторингу під час проведення належної перевірки переконається в тому, що така особа більше не несе ризику, притаманного політично значущим особам, суб’єкт первинного фінансового моніторингу може не вживати щодо неї, членів її сімʼї та осіб, пов’язаних із нею, заходів, визначених пунктами 2 – 4 частини тринадцятої статті 11 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Як повідомляє заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, законопроєкт № 9269 є «структурним маяком» в меморандумі МВФ та умовою для отримання макрофінансової допомоги. Законопроєкт підтримали 20 членів комітету, один утримався.

Нагадаємо, зараз фінансова операція є пороговою та підпадає під норми Закону, якщо сума на кожну операцію:

  • дорівнює чи перевищує 400 тис. грн (для суб’єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри, — 55 тис. грн);
  • або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тис. грн. на момент проведення фіноперації (для суб’єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри, — 55 тис. грн).

Додаткові ознаки:

  • хоча б один із учасників фіноперації має відповідну реєстрацію, місце проживання чи місцезнаходження в державі, яка не виконує рекомендації міжнародних організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або однією із сторін є особа, яка має рахунок у банку, зареєстрованому в зазначеній державі;
  • фіноперацію проводить одна з політично значущих осіб, члени її сім’ї та/або особи, пов’язані із політично значущими особами;
  • платіжні операції з переказу коштів за кордон (зокрема до держав, визначених Кабміном як офшорні зони);
  • фіноперації з готівкою.

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7076

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17369

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106786

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді