Податківці підтвердили право ПФУ брати участь в перевірках та штрафувати

Пенсійний фонд та його територіальні органи мають право брати участь в перевірках щодо сплати ЄСВ.

пенсійний фонд участь в перевірках

Калькулятор штрафів

ДПС посилається на ч. 1 статті 13 прим. 1 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Закон надає Пенсійному фонду та його територіальним органам право:

  • планово – перевіряти достовірнісь відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб;
  • позапланово – перевіряти бухгалтерські книги, звіти, кошториси та інші документи страхувальників щодо достовірності відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб або для призначення пенсій, отримувати необхідні пояснення, довідки і відомості з питань, що виникають під час таких перевірок;
  • у разі виявлення недостовірних відомостей про сплату ЄСВ Пенсійний фонд має право видати припис про усунення порушень, а у разі їх невиконання у місячний строк – вносити відповідні зміни до реєстру застрахованих осіб.

Крім цього, закон дозволяє ПФУ притягувати до адміністративної відповідальності винних у поданні недостовірних відомостей.

За матеріалами ДПС

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2942

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
386

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18810

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36426

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді