Як заповнити платіжну інструкцію при сплаті ЄСВ

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Пояснення, яким чином заповнити реквізити «Призначення платежу» та «Отримувач» у платіжці при сплаті єдиного внеску.

як заповнити платіжку при сплаті ЄСВ

Калькулятор штрафів

У реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції на сплату ЄСВ заповнюйте такі поля:

  • «Код виду сплати» — зазначайте код виду сплати ЄСВ. Його визначайте за Переліком кодів видів сплати, які використовуються платниками (додаток 1 до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого наказом Мінфіну від 22.03.2023 № 148; далі — Порядок № 148);

  • «Додаткова інформація запису» — зазначайте інформацію щодо переказу коштів у довільній формі.

Врахуйте, що сплата, зокрема, ЄСВ, внесення авансових платежів (передоплати), платником на небюджетні рахунки оформлюється окремою платіжною інструкцією:

  • за кожним напрямом перерахування;

  • кожним кодом виду сплати (п. 3 розд. ІІ Порядку № 148).

Зверніть увагу, якщо при сплаті ЄСВ у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції не зазначено або зазначено код виду сплати, який відсутній у додатку 1 до Порядку № 148, вважається, що платник сплатив ЄСВ за кодом виду сплати 101 (п. 4 розд. ІІ Порядку № 148).

Оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, код бюджетної класифікації не вказуйте, а у полі «Отримувач» платіжної інструкції зазначайте найменування контролюючого органу та його код за ЄДРПОУ.

ЗІР, категорія 201.04

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2939

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
383

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18804

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36418

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді