Чи проводити щорічну оцінку в ОМС

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи проводиться зараз щорічна оцінка виконання посадовців ОМС? Чи заміняє атестація щорічну оцінку? Ці та інші пов’язані питання – в консультації.

Підстави для щорічного оцінювання посадовців ОМС

Підставою для проведення щорічної оцінки посадовців ОМС є вимога абз. 1 ст. 17 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493 (далі Закон № 2493).

Чи існує щорічне оцінювання зараз?

Так, треба. У абз. 1 ст. 17 Закону № 2493 таку вимогу відмінено не було. На сьогодні відсутні роз’яснення про доцільність чи обов’язковість перенесення оцінювання посадовців ОМС у зв’язку з воєнним станом. Таким чином, місцева рада продовжуючи свою діяльність, має проводити оцінку посадовців ОМС у визначені законодавством строки.

Отже, норма чинна. Залишаються чинними також і Загальні методичні рекомендації щодо проведення щорічної оцінки виконання посадовими особами місцевого самоврядування покладених на них обов'язків і завдань, які затверджені наказом ГУ держслужби України від 30.06.2004 р. № 102 далі</em – Методрекомендації № 102).

Як часто проводиться оцінювання й атестація?

Перевірки посадовців проводяться у такі терміни (абз. 1 ст. 17 Закону № 2493):

  • щороку – оцінювання;
  • раз на 4 роки – атестація.

Чи заміняє атестація оцінку посадовця?

Ні, не заміняє. Це дві самостійні перевірки, які мають різну мету. В один і той самий рік може бути й атестація, й оцінка. Однак проводяться вони у різний час.

Для чого проводяться оцінювання та атестація?

Перевірки проводяться:

  • оцінювання – з метою покращення відбору кадрів та їхньої розстановки, розвитку ініціативи, планування кар’єри, удосконалення процесу планування, організації діяльності як посадовців, так і самого ОМС;
  • атестація – з метою підвищення ефективності діяльності посадовців ОМС та їхньої відповідальності за доручені їм справи.

Коли та як проводять щорічне оцінювання

Як правило, у січні-лютому. Конкретну дату проведення оцінювання чи атестації визначає голова місцевої ради.

Крім того, місцева рада повинна мати положення про проведення оцінювання та атестації, у якому зокрема мають бути визначені:

  • кількісний і персональний склад комісії;
  • терміни й графік проведення оцінювання та атестації.

Таке положення повинно бути затверджене розпорядженням голови та бути доведеним до відома осіб, які атестуються.

Пошук по Класифікатору професій

Хто не підлягає щорічному оцінюванню

Перелік тих посадовців, щорічна оцінка яких не проводиться, можна знайти у п. 1.6 Методрекомендацій № 102. До них належать:

  • голови – сільські, селищні, міські, районів у містах, заступники голів районних рад у містах, а також голови районних і обласних рад. Вважається, що їхня оцінка здійснюється в ході обов’язкового щорічного звіту перед радою;
  • секретарі рад;
  • працівники патронатної служби;
  • посадовці, які працюють менше року на посаді, а також молоді спеціалісти;
  • вагітні жінки та ті, хто працює менше року після виходу з відпустки у зв’язку з вагітністю й пологами або після відпустки по догляду за дитиною;
  • особи, яких прийняли на роботу на невизначений термін.


зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді