Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Виплата зарплати — справа відповідальна. Важливо не лише правильно її обчислити, а й вчасно розрахуватися з працівниками. Адже за недотримання строків виплати зарплати доведеться розплачуватися штрафами.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

Заробітна плата — приваблива ділянка як для працівників, так і для контролерів. Тому будьте максимально зібрані, коли її видаєте. Керуйтеся, зокрема, головним нормативним документом, який визначає строки виплати заробітної плати на підприємстві, — статтею 115 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Аналогічні вимоги знайдете і в статті 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

Якщо розібрати ці норми, як то кажуть, по кісточках, отримаємо чотири постулати.

Зарплатні документи: шпаргалка зі строками зберігання та алгоритм знищення

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Зарплату працівникам виплачуйте регулярно. Це означає, що у виплаті зарплати не може бути жодних перерв. Не можна й накопичувати зарплатні борги за кілька місяців — навіть якщо працівник про це попросить.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Виплату зарплати проводьте в робочі дні у строки, встановлені або колективним договором, або нормативним актом роботодавця. Документ, що затверджує строки виплати зарплати, погодьте з виборним органом профспілкової організації або з представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом.

Якщо колдоговору немає, встановіть строки або у Положенні про оплату праці, або у наказі підприємства. Пам’ятайте, що ці документи також слід погоджувати з профспілкою або трудовим колективом. Незалежно від того, у якому з документів встановили строки виплати зарплати, його повинні підписати дві сторони: керівник (власник) з одного боку, профспілка (уповноважений працівник) — з іншого.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Зарплату виплачуйте:

  • не рідше 2-х разів на місяць;
  • через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
  • не пізніше 7 днів після закінчення місяця, за який проводите виплату.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру
Ірина Пилипчук, експерт Експертус Головбух
Із 01.12.2021 зросли розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, як і запланував уряд у Держбюджеті на 2021 рік. Як наслідок, зростають розміри всіх соціальних виплат.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Жодні заяви працівників не можуть слугувати підставою, щоб змінити ці строки. Норма щодо проміжку часу між виплатами та кінцевою датою проведення розрахунку за місяць є директивною. Тобто ані за рішенням роботодавця, ані за проханням працівника змінювати її не можна.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Коли день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, виплачуйте її напередодні.

Встановіть строки виплати зарплати

Наказ про встановлення строків виплати зарплатиСтроки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру

СКАЧАТИ

Не зсувайте строки через свято

Не промахніться з розміром авансу

Не порушуйте строків виплати зарплати

Сподіваємося, після ознайомлення з цим матеріалом до штрафів та компенсацій справа не дійде.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді