Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру

Автор
експерт з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ
Виплата зарплати — справа відповідальна. Важливо не лише правильно її обчислити, а й вчасно розрахуватися з працівниками. Адже за недотримання строків виплати зарплати доведеться розплачуватися штрафами.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

Заробітна плата — приваблива ділянка як для працівників, так і для контролерів. Тому будьте максимально зібрані, коли її видаєте. Керуйтеся, зокрема, головним нормативним документом, який визначає строки виплати заробітної плати на підприємстві, — статтею 115 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Аналогічні вимоги знайдете і в статті 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

Якщо розібрати ці норми, як то кажуть, по кісточках, отримаємо чотири постулати.

Зарплатні документи: шпаргалка зі строками зберігання та алгоритм знищення

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Зарплату працівникам виплачуйте регулярно. Це означає, що у виплаті зарплати не може бути жодних перерв. Не можна й накопичувати зарплатні борги за кілька місяців — навіть якщо працівник про це попросить.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Виплату зарплати проводьте в робочі дні у строки, встановлені або колективним договором, або нормативним актом роботодавця. Документ, що затверджує строки виплати зарплати, погодьте з виборним органом профспілкової організації або з представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом.

Якщо колдоговору немає, встановіть строки або у Положенні про оплату праці, або у наказі підприємства. Пам’ятайте, що ці документи також слід погоджувати з профспілкою або трудовим колективом. Незалежно від того, у якому з документів встановили строки виплати зарплати, його повинні підписати дві сторони: керівник (власник) з одного боку, профспілка (уповноважений працівник) — з іншого.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Зарплату виплачуйте:

  • не рідше 2-х разів на місяць;
  • через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;
  • не пізніше 7 днів після закінчення місяця, за який проводите виплату.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру
Ірина Пилипчук, експерт Експертус Головбух
Із 01.12.2021 зросли розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, як і запланував уряд у Держбюджеті на 2021 рік. Як наслідок, зростають розміри всіх соціальних виплат.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Жодні заяви працівників не можуть слугувати підставою, щоб змінити ці строки. Норма щодо проміжку часу між виплатами та кінцевою датою проведення розрахунку за місяць є директивною. Тобто ані за рішенням роботодавця, ані за проханням працівника змінювати її не можна.

Строки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру Коли день виплати зарплати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, виплачуйте її напередодні.

Встановіть строки виплати зарплати

Наказ про встановлення строків виплати зарплатиСтроки виплати зарплати - як не помилитися бухгалтеру

СКАЧАТИ

Не зсувайте строки через свято

Не промахніться з розміром авансу

Не порушуйте строків виплати зарплати

Сподіваємося, після ознайомлення з цим матеріалом до штрафів та компенсацій справа не дійде.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді