Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Бувають випадки, коли Казначейство зупиняє фінансування установи. Чи завжди такі дії казначеїв обґрунтовані та хто відповідає за них - підкаже наш експерт.

Бухгалтери мають безліч проблем, коли Казначейство повертає без оплати платіжні доручення, надсилає попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства або ще гірше — зупиняє операції з бюджетними коштами. Утім, органи Казначейства такими діями запобігають можливим зловживанням і порушенням у використанні бюджету розпорядниками та отримувачами бюджетних коштів. Тож з’ясуємо, що контролюють, які заходи впливу і до кого застосовують органи Казначейства за неналежне виконання бюджетного законодавства.

Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає

Законодавці хочуть посилити відповідальність бухгалтерам

Кого мають право обмежувати казначеї

Суб’єктом бюджетного правопорушення може виступати лише учасник бюджетного процесу. Якщо проаналізувати розділ V БК, можна констатувати, що суб’єкти відповідальності за бюджетне правопорушення — це:

  • учасники бюджетного процесу, які, з одного боку, є головними розпорядниками бюджетних коштів, а з другого — мають контрольні повноваження щодо використання бюджетних коштів;
  • посадові особи — представники державних установ;
  • одержувачі бюджетних коштів;
  • посадові особи — представники установи—одержувача бюджетних коштів.

Тобто відповідальність за порушення бюджетного законодавства виникає в тих суб’єктів, які мають бюджетні повноваження та є головними учасниками бюджетного процесу.

Як контролюють

Щоб з’ясувати, як формують і використовують бюджетні кошти учасники бюджетного процесу, органи Казначейства проводять попередній, поточний та наступний контроль. Це гарантує прозорість руху грошових потоків та їх цільове використання. Органи Казначейства забезпечують суворий контроль за правильністю фінансових операцій, їх бухгалтерським обліком. Вони виступають гарантами того, що учасники бюджетного процесу чітко виконуватимуть рішення виконавчої влади. Такі повноваження їм надає стаття 117 БК.

Якщо органи Казначейства виявлять порушення бюджетного законодавства з боку розпорядників або отримувачів бюджетних коштів, застосовують до них заходи впливу:

Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає

Попередження органи Казначейства застосовують відповідно до Методрекомендацій № 394 в усіх випадках, якщо встановлять порушення бюджетного законодавства розпорядниками/одержувачами бюджетних коштів.

Перелік норм бюджетного законодавства, за недотримання яких уживають заходи впливу

За яких підстав органи Казначейства застосовують попередження

Підстави, за яких органи Казначейства застосовують попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства

Під час реєстрації зобов'язань та фінансових зобов'язань

Під час приймання платіжних доручень

Склад інформації, що містить попередження, визначає пункт 2.4 Методрекомендацій № 394. Посадова особа органу Казначейства складає письмове попередження, в якому зазначає:

Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає які положення нормативно-правових актів порушено, що є підставою скласти попередження;

Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає протягом якого строку учасники бюджетного процесу мають усунути порушення бюджетного законодавства;

Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає назву, номер, дату документа, який повертається без виконання, та суму, яка в ньому зазначена.

Якщо орган Казначейства виявить бюджетне правопорушення, відповідальні казначеї складуть попередження. За умови, що учасники бюджетного процесу не усунуть порушення — складають протокол про порушення бюджетного законодавства. На підставі протоколу про бюджетне правопорушення складають розпорядження про зупинення операцій з бюджетними коштами згідно з Порядком № 21.

Випадки, коли органи Казначейства зупиняють операції з бюджетними коштами, визначають Методрекомендації № 394.

Станом на 01.01.2022 за 2021 рік органи Казначейства оформили 2376 протоколів про порушення бюджетного законодавства та склали 2262 розпорядження про зупинення операцій з бюджетними коштами на рахунках розпорядників/одержувачів бюджетних коштів.

Як бачимо, органи Казначейства по суті вживають запобіжних заходів щодо можливих зловживань і порушень у використанні бюджетних коштів розпорядниками та отримувачами.

Казначейство зупиняє фінансування установи - хто відповідає

Хто відповідає за порушення бюджетного законодавства

Керівники органів Казначейства також несуть персональну відповідальність, якщо порушать бюджетне законодавство та не виконають вимоги щодо казначейського обслуговування державного та місцевих бюджетів, які встановлює БК.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді