Розрахунок декретних і лікарняних 2021

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Хто на лікарняний, хто у декрет, а бухгалтеру морока. А якщо працівниця, перебуваючи у декреті, знову йде у декрет або на лікарняний, постає питання: як нарахувати декретні або лікарняний у такому разі?
Розрахунок декретних і лікарняних 2021

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

Довготривалі лікарняні: чотири експертні рекомендації

Кому та як оплатити допомогу з тимчасової непрацездатності у 2021 році

І допомога з тимчасової непрацездатності (лікарняні), і допомога по вагітності й пологам (“у народі” – декретні виплати) нараховуються на основі середньоденної зарплати працівниці за минулі 12 місяців перед місяцем настання страхового випадку, тобто виходу працівниці на лікарняний або у відпустку по вагітності й пологам (декрет). Право на них визначає Закон “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 р. № 1105 (далі — Закон № 1105). Розмір такої допомоги слід обчислювати в спосіб та на умовах Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабміну від 26.09.2001 р. № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Розрахунок декретних і лікарняних 2021

Право на соцвиплати відповідно до Закону № 1105 мають застраховані особи. Тож особа, яка перебуває у трудових відносинах з вашою установою, є застрахованою та має право на оплату листків непрацездатності.

Спочатку розберемо самі правила розрахунку згаданих соцвиплат. Розрахунок лікарняних і декретних дещо різниться. Так, аби обчислити суму оплати перших п’яти днів лікарняних за рахунок коштів роботодавця, слід помножити суму середньоденної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті (п. 2 Порядку № 1266). При цьому розмір середньоденної оплати залежить від страхового стажу (ст. 24 Закону № 1105, див. табл.). Аналогічно розраховуються й решта днів лікарняного (понад 5 днів), але оплачуються вони за рахунок Фонду соцстрахування (ФСС).

Калькулятор стажу


Понижувальний % страхового стажу при розрахунку лікарняних

Страховий стаж, років

% середньої заробітної плати (доходу)

50

3-5

60

5-8

70

> 8

100

З декрету в декрет або на лікарняний: як обчислити допомогу Нова довідка про страховий стаж

Однак відсоток страхового стажу НЕ застосовуємо при розрахунку декретних виплат. Це значить, що завжди беремо 100% страхового стажу. Крім того, декретні повністю всі оплачуються за рахунок ФСС, тобто для них правила “перших 5 днів” немає.

Також і при розрахунку лікарняних існує декілька винятків, коли завжди береться 100% середньоденної зарплати незалежно від страхового стажу, а саме:

Щодо інших обмежень (мінімальний і максимальний розмір), страховий стаж за 12 місяців менший 6 місяців читайте у окремих матеріалах щодо розрахунку лікарняних і декретних.

Як визначити розрахунковий період 2021

Розрахунковий період — 12 місяців, що передують місяцю, у якому настав страховий випадок. Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких особа не працювала з поважних причин, виключайте з розрахункового періоду.

Поважними причинами відповідно до Порядку № 1266 є:

Відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, а також відпустку по догляду часто називають декретом. Зверніть увагу, що вони обидві не враховуються при визначенні тривалості розрахункового періоду.

Практика показує, що найбільше помилок при обчисленні розміру соцвиплат жінкам, які нещодавно вийшли з декретної відпустки, виникає при визначенні розрахункового періоду. Адже нерідко бухгалтери помилково вважають, що під періодом роботи мають на увазі період з моменту, коли працівниця вийшла з декрету, до моменту, коли настав страховий випадок. Так бухгалтери вважають, позаяк увесь цей час працівниця перебувала у відпустці, тобто у розрахунковому періоді особа не працювала та не мала заробітку з поважних причин.

Натомість розрахунковим періодом є саме 12 місяців, коли працівниця перебувала у трудових відносинах з вашою установою, та які передують місяцю, в якому настав страховий випадок. Із цього періоду треба виключати дні, коли працівниця була відсутня на роботі з поважних причин, у тому числі з причини відпустки по вагітності й пологам й відпустка по догляду.

Декретні відпустки – як відпустка по вагітності й пологам, так і відпустка по догляду по досягненню дитиною 3(6)-річного віку не враховуються у тривалості розрахункового періоду

Розрахунок декретних і лікарняних 2021
МИКОЛА ПОСТЕРНАК,експерт з питань соціального страхування
Як та коли розмір мінзарплати впливає на розмір лікарняного, чи завжди розмір страхового стажу впливає на розмір лікарняного — розглянемо детально.

ПРИКЛАД 1. Як визначити розрахунковий період

Працівниця перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 13.03.2018 по 14.01.2021, а 15.01.2021 вона вийшла на роботу. Проте з 19.03.2021 працівниця пішла на лікарняний по догляду за дитиною.

Потрібно визначити розрахунковий період.
За наведених умов розрахунковим періодом є період з 01.03.2020 по 28.02.2021. Із зазначеного розрахункового періоду виключайте дні, коли працівниця була відсутня на роботі з поважних причин, а саме дні відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це календарні дні з 01.03.2020 по 14.01.2021 включно (320 к. днів).
Аби визначити середньоденний заробіток, необхідно фактичний заробіток, який ви нарахували цій працівниці за період з 15.01.2021 по 28.02.2021 розділити на кількість календарних днів розрахункового періоду. А їх буде 45 к. днів (=365 – 320). Фактично у розрахунок потрапляє період з 15.01.2021 по 28.02.2021 (цей проміжок якраз і є 45 к. днів). Наприклад, фактичний заробіток такої працівниці склав 11500 грн. Тоді середньоденна буде 11500/45 = 255,56 грн.

Однак, якби перед цим була не відпустка по догляду, а відпустка по вагітності й пологам, то тоді:

  • розрахунковий період у днях був би більшим. Якщо стандартний декрет 126 к. днів, то розрахунковий період може бути й 239 к. днів за умови, що працівниця працювала;
  • у фактичний заробіток потрапила й зарплата, яка була нарахована до виходу у відпустку по вагітності й пологам.

Як обчислити фактичний заробіток за розрахунковий період

Фактичний заробіток для розрахунку соцвиплат, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності обчислюйте на підставі відомостей, які увійшли до звітності з ЄСВ (з 2021 року – об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та ВЗ), що подаєте до ДПС (п. 32 Порядку № 1266). Іншими словами, соцвиплати обчислюйте із суми фактичного заробітку, з якої сплачуєте ЄСВ 2021.

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи, для розрахунку лікарняних, у т. ч. декретних, середню зарплату визначайте виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини, встановленої на день настання страхового випадку.

Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розраховуйте виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленого законом на день настання страхового випадку (п. 28 Порядку № 1266).

Тож якщо страховий випадок настав в той самий місяць, у якому закінчилася відпустка по догляду за дитиною по досягненню нею трирічного віку, середньоденний заробіток працівниці обчислюйте з посадового окладу, що встановлює штатний розпис для посади, яку обіймає ця працівниця. Не зважайте, що після виходу з відпустки для догляду за дитиною працівниця мала заробіток.

Розрахунок декретних і лікарняних 2021
ІРИНА ЖИТКОВА,керівник групи експертів Експертус Кадри
Скільки днів хвороби оплачувати, якщо працівник звільняється під час лікарняного

ПРИКЛАД 2. Як визначити розмір середньоденного заробітку

Із відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівниця вийшла 09.03.2021. Із 30.03.2021 вона пішла на лікарняний. Потрібно визначити розмір середньоденного заробітку
За наведених умов розрахунковим періодом для визначення середньоденного заробітку є 12 місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок. Це період з 01.03.2020 по 28.02.2021.
Оскільки весь цей час працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, розмір середньоденного заробітку визначайте з посадового окладу, адже у розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку та не працювала з поважних причин. Не зважайте на те, що в період з 09.03.2021 по 29.03.2021 ви нарахували та виплатили їй заробітну плату.

Якщо працівниця йде на лікарняний чи у декрет у тому ж самому місяці, в якому вона вийшла з відпустки по догляду за дитиною по досягненню нею 3-річного віку, то середньоденний заробіток обчислюємо на основі посадового окладу

При цьому з середньоденна визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу) на середньомісячну кількість календарних днів, тобто на 30,44 (п. 5 Порядку № 1266).

Наприклад, якщо посадовий оклад такої працівниці у березні 2021 року 6461 грн, то середньоденна буде дорівнювати 6461/30,44 = 212,25 грн.

Страховий випадок може настати безпосередньо в період декретної відпустки чи на наступний день після її закінчення або через декілька днів. Відповідно до законодавства страховий випадок настає, коли працівниця захворіла, або отримала травму невиробничого характеру, або перебуває у відпустці по вагітності та пологах, або у неї виникла необхідність доглядати за дитиною або дорослим членом сім’ї. Тож які соцвиплати можна нараховувати в період декретної відпустки?

Коли нараховувати лікарняні і декретні не можна

Листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною не видають у період:

  • щорічної (основної та додаткової) відпустки,
  • відпустки без збереження заробітної плати, у т. ч. для догляду за дитиною до 3 чи 6 років.

Якщо листок непрацездатності для догляду за дитиною все ж таки видали в період зазначеної відпустки, оплачувати його не можна. Такий листок видали всупереч нормам чинного законодавства.

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 чи 6 років — це відпустка без збереження зарплати. Єдиний страховий випадок, що підлягає оплаті в період такої відпустки — вагітність та пологи. Інші листки непрацездатності можна оплатити тільки з дня, наступного за днем закінчення такої відпустки (п. 5. ч. 1 ст. 23 Закону № 1105).

Якщо ж у період декретної відпустки виписали листок непрацездатності по вагітності та пологах, то розмір середньоденного заробітку обчислюйте з посадового окладу (п. 28 Порядку № 1266). Аби обчислити середньоденну заробітну плату (дохід) за один календарний день, розділіть посадовий оклад (тарифну ставку) або його частину (якщо особа працює у режимі неповного робочого дня чи тижня) на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44).

ПРИКЛАД 3. Як обчислити декретні у відпустці по догляду

Працівниця, яка у березні 2021 року перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, надала листок непрацездатності по вагітності та пологах, тривалість якого — 126 днів. Розмір посадового окладу працівниці згідно зі штатним розписом — 5660 грн.
Потрібно розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах.
1. Визначаємо середньоденний заробіток з посадового окладу:
5660,00 грн ÷ 30,44 к. дн. = 185,94 грн/к. дн.
2. Обчислюємо середньоденний заробіток з мінімальної заробітної плати (березень 2021):
6000,00 грн ÷ 30,44 к. дн. = 197,11 грн/к. дн.
3. Порівнюємо середньоденний заробіток, який визначили з посадового окладу та мінімальної заробітної плати:
185,94
Враховуючи, що середньоденний, який визначили з посадового окладу, менший ніж середньоденний, який визначили з мінімальної зарплати, на виконання ч. 2 ст. 26 Закону № 1105 допомогу по вагітності та пологах визначайте з мінімальної зарплати.
4. Розрахуємо суму допомоги з розміру мінімальної заробітної плати:
197,11/к. дн. × 126 к. дн. = 24 835,86 грн.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді