Відпустка членів тендерного комітету: як бути із закупівлями

Як і решта працівників установи, члени тендерного комітету зібралися у відпустку. Що поробиш – справа буденна. От тільки тепер голова тендерного комітету має подбати про те, аби така відпустка не вплинула на проведення установою закупівель. Як правильно організувати роботу членів тендерного комітету, зараз і розповімо.

Поспішаємо заспокоїти: відпустка членів тендерного комітету не стане перепоною для проведення замовником закупівель, якщо подбати про все наперед. А допоможуть у цьому передусім норми Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон № 922), без яких не впоратися ані з підбором членів комітету, ані з організацією їхньої роботи. У тому числі і у відпускний період.

Розповімо про все почергово.

Які правила врахувати при формуванні тендерного комітету

Тендерний комітет — колегіальний орган. Важлива роль комітету в організації і проведенні закупівель вимагає від замовника грунтовного підходу під час створення тендерного комітету.

Варто дотримати таких основних правил.

  1. Тендерний комітет формують зазвичай із службових (посадових) осіб замовника, не забуваючи при цьому про уникнення конфлікту, що може вплинути на об’єктивність і неупередженість рішення під час вибору переможця процедури закупівлі.
  2. У тендерному комітеті має бути не менше п’яти осіб. Лише тоді, коли кількість службових (посадових) осіб у штаті замовника є меншою, ніж п’ять осіб, до складу тендерного комітету мають входити всі службові (посадові) особи замовника.
  3. Для керівництва роботою тендерного комітету призначають його голову. Зважте — для цього повинне бути видане розпорядження (наказ) замовника. Голова комітету не лише керує, а несе персональну відповідальність за виконання покладених на комітет функцій.
  4. Щоб задокументувати своє рішення, тендерний комітет оформлює протокол засідання тендерного комітету. У рішенні мають бути:

Зауважимо: склад тендерного комітету, внесення змін до нього та Положення про тендерний комітет затверджує замовник.

Тендерний комітет іде у відпустку: хто проводитиме закупівлі Перевірте себе — пройдіть тест на тему «Тендерний комітет та уповноважена особа»:

Пройти тест

Як організувати роботу, аби бути готовим до відпустки членів тендерного комітету

Наказом Мінекономрозвитку від 30.03.2016 № 557 затверджено Примірне положення про тендерний комітет або уповноважену особу/осіб (далі — Примірне положення). Воно визначає правовий статус, загальні організаційні та процедурні засади діяльності тендерного комітету, а також права, обов'язки та відповідальність його членів.

Замовники не зобов’язані суворо дотримувати норм Примірного положення, вони мають лише на його основі скласти та затвердити власне Положення про тендерний комітет.

Утім, аби належно організувати роботу комітету, у власному положенні замовнику варто чітко прописати:

1. Кількість членів тендерного комітету, за якої засідання комітету є правомочним.

Примірне положення передбачає для ухвалення правомочного рішення присутність на ньому не менше двох третин членів комітету.

2. Порядок прийняття рішення тендерного комітету.

За Примірним положенням рішення з питань, що розглядаються на засіданнях комітету, приймаються простою більшістю голосів. У разі рівного розподілу голосів голос голови комітету є вирішальним.

Відпустка членів тендерного комітету: як бути із закупівлями
ЛЮДМИЛА КРАВЧЕНКО,керівник експертної групи Експертус Головбух
Пройдіть тест — перевірте свої знання, набудьте досвіду і відкиньте сумніви!
3. Порядок визначення заступника голови та секретаря тендерного комітету, а також того, хто виконуватиме їхні обов'язки у разі тимчасової відсутності.

Примірне положення закріплює за головою комітету повноваження:

  • призначати заступника (заступників) голови, секретаря з числа членів комітету;
  • визначати функції кожного члена комітету;
  • визначати виконуючого обов’язки голови комітету на період своєї відсутності з-поміж своїх заступників та виконуючого обов’язки секретаря комітету на період його відсутності.

Рішення голови комітету про призначення заступника (заступників) голови, секретаря комітету, визначення функцій кожного члена комітету та вирішення інших питань мають бути закріплені в протоколі засідання комітету.

4. Порядок внесення змін до складу тендерного комітету, зокрема виключення відсутніх членів тендерного комітету із його складу та введення до його складу нових.

Примірне положення покладає на голову комітету обов’язок вносити на розгляд керівника замовника пропозиції щодо змін у складі комітету.

Як бачимо, якщо замовник правильно пропише всі умови в своєму Положенні про тендерний комітет, він зможе уникнути ситуації, коли відпустка членів тендерного комітету позбавить його можливості ухвалювати рішення через відсутність кворуму.


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді