Закупівлі через е-каталог: у чому користь для замовників

Е-каталог — новий ефективний інструмент в публічних закупівлях. Замовники можуть закуповувати товари в ньому, як у звичайному інтернет-магазині. Адже закупівля через Е-каталог — це: швидко, зручно, за законом.
Закупівлі через е-каталог: у чому користь для замовників

«Закупівлі стають цифровими. Е-каталог — новий щабель в їх розвитку. Коли електронна система оперує поняттям SKU — унікального товару, який є в системі і який споживачі можуть обирати, як в електронному магазині.

Це майбутнє в закупівлях. Тому ми розвиваємо наш е-каталог. І запрошуємо замовників вже зараз доєднуватися до нас. Вже зараз замовляйте ті товари, що є в е-каталозі.

Ми почали роботу з таких товарів, як офісний папір, офісна і комп’ютерна техніка, медичні вироби і лікарські засоби. Поки що маємо невелику кількість позицій, але ми будемо розширюватися. Тому просимо надавати зворотний зв'язок щодо того, чи зручно вам використовувати цю систему, які товарні групи для вас є пріоритетними. Пишіть нам: [email protected] або телефонуйте: 0 63 578-04-80.

Заходьте до е-каталогу і проводьте свої закупівлі в е-каталозі вже зараз».

Євгеній СІЛЬВЕРСТОВ,
директор Державної установи «Професійні закупівлі»

Що таке закупівлі через е-каталог

Е-каталог — новий ефективний інструмент в публічних закупівлях. Замовники можуть закуповувати товари в ньому, як у звичайному інтернет-магазині. Адже закупівля через Е-каталог — це:

  • швидко
  • зручно
  • за законом.

Е-Каталог реалізований, як новий модуль в системі Prozorro. Тому потреба працювати на електронних майданчиках, принцип синхронізації ЦБД і майданчиків зберігається.

Поки що електронний каталог замовники можуть використовувати не на повну, адже він працює в тестовому режимі. Кількість позицій товарів у ньому обмежена.

Навіщо це замовникам

Тисячі замовників закупляють одні й ті самі товари. А це постійні витрати часу, трудових ресурсів, острах не припуститися помилок і порушень. Натомість е-каталог для державних замовників спростить роботу.

Продукти, які можна закупити через каталоги, мають загальні властивості, вони легко піддаються стандартизації та уніфікації.

Стандарти та вимоги до товарів визначають за допомогою профілів. Профіль — це опис технічних, якісних та експлуатаційних характеристик товарів різних виробників однієї товарної групи, з однаковими базовими характеристиками.

Та й усі постачальники товарів у е-каталозі заздалегідь перевірені. Перевірка кожного постачальника та його документів на надійність, відповідність вимогам закону — «головний біль» адміністратора е-каталогу.

Чи справді швидко закупити через е-каталог

Замовники

Е-каталог замовнику дає змогу швидко сформувати замовлення наявних у ньому товарів за допомогою профілів товарів. Тобто замовник:

  • вибирає необхідний предмет закупівлі;
  • аналізує ті товари, що запропонували постачальники;
  • робить замовлення.

Тепер замовнику потрібно зробити лише кілька кліків мишкою і… через е-каталог закупівля проведена. Та ще й за найкращу ціну на конкурентному ринку!

Із електронним каталогом у замовників не виникатиме проблем з публікацією звіту в ProZorro. Якщо замовник сформує заявку на закупівлю, система автоматично створить чернетку звіту про укладений договір із заповненими полями. А коли замовник укладе договір з постачальником, йому потрібно тільки вписати інформацію про доставку товару, дату укладення договору, терміну дії, ціну.

Переваги вибору: допорогові закупівлі чи е-каталог

Закупівлі через е-каталог: у чому користь для замовників
Надія Бігунзаступник генерального директора із закупівель Державного підприємства «Медичні закупівлі України»
Е-каталог — новий інструмент закупівель на допорогах. За його допомогою замовники зможуть забезпечувати власну потребу максимально оперативно й замовляти товар буквально у два кліки. Розповімо як.

Постачальники

Постачальники швидше погоджуються взяти участь у закупівлі і пропонують свій товар у е-каталозі — їм не потрібно витрачати час на подання пропозиції, готувати купу документів для кожного окремого тендера. Замість цього вони просто подають каталог з власними товарами.

Всі постачальники е-каталогу мають досвід роботи з державними замовниками, і перевагу має той з них, у кого найбільш економічно вигідна пропозиція.

Чи не порушує замовник закону

Замовники використовують Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922), якщо вартість предмета закупівлі товарів, послуг дорівнює або перевищує 200 тис. грн, а робіт — 1,5 млн грн. Тобто під час таких післяпорогових закупівель замовники мають суворо дотримувати вимог цього Закону № 922.

Порядок проведення допорогових закупівель Закон не регламентує. Лише вказує у статті 2, що замовники:

  • мають дотримувати принципів публічних закупівель;
  • можуть використовувати електронну систему для відбору постачальників товарів або послуг;
  • мусять звітувати при проведенні закупівлі не в системі вище 50 тис. грн.

Отже, закон дає право замовникам використовувати новий інструмент закупівлі з дотриманням принципів публічних закупівель. І е-каталог забезпечує це — є конкуренція і будь-який товар з профілю, не єдиний. Система прозора, участь постачальників вільна — може зайти кожен охочий. Замовник звітує про проведену закупівлю — звіт про укладений договір автоматично оприлюднююється.

Інструкцію з використання е-каталогу Prozorro-market затверджує наказ ДП «Прозорро» від 22.04.2019 № 16. Тобто не лише є інструмент, а є й інструкція, як він працює і як ним користуватися.

Як закупити через Е-каталог

Закупити через е-каталог можна сьогодні на чотирьох майданчиках:

Інформація в е-каталогах на всіх майданчиках однакова — однакові профілі, пропозиції і ціни. Різним є лише її відображення — кожен майданчик для роботи з е‑каталогами формує свої правила застосування фільтрів для пошуку, свій інтерфейс.

Замовник знаходить товари, згруповані профілем, — і виконує прямий відбір товару будь-якого постачальника, який підходить за характеристиками і ціною. А коли визначив пропозицію з найнижчою ціною, він укладає з постачальником контракт, а система автоматично формує звіт.

Що робить адміністратор е-каталогу

ЦЗО, яка адмініструє каталог:

  • визначає товарну номенклатуру та структуру е-каталогу;
  • створює профілі;
  • проводить кваліфікацію постачальників;
  • аналізує на відповідність їх пропозиції.

Наразі є два адміністратори е-каталогів:

  • ДП «Медичні закупівлі України» — для медичного е-каталогу, який міститиме товари, що належать до медичних категорій. Нині ця ЦЗО наповнює е-каталог для замовників товарами за категоріями за ДК 021:2015:
    • 33600000-6 «Фармацевтична продукція»;
    • 33140000-3 «Медичні матеріали»;
  • ДУ «Професійні закупівлі» — для е-каталогу з офісним устаткуванням та приладдям. Нині ця ЦЗО наповнює е-каталог для замовників товарами, що належать до категорій за ДК 021:2015:
    • >30190000-7 — Офісне устаткування та приладдя різне;
    • >30210000-4 — Машини для обробки даних (апаратна частина);
    • >30230000-0 — Комп’ютерне обладнання.

Увага! Е-каталог для державних замовників не буде обмежений цими двома напрямами. ЦЗО створюватимуть нові категорії та профілі.

Так, найближчим часом е-каталог поповнять:

  • бензин та дизельне паливо,
  • канцелярські товари.

Тож стежте за розвитком е-каталогу, а ліпше — беріть участь у закупівлях через е-каталоги. Надсилайте свої відгуки та побажання до адміністраторів каталогів!

Як бачимо, е-каталог для замовників — новий і корисний інструмент. А якщо з ним закуповувати товар швидко і зручно, чому б не спробувати!


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Бюджет"

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді