Особливості оплати е-лікарняного через COVID-19

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Розглянемо детально, які умови передбачені законодавці для оформлення та оплати COVID-е-лікарняних – як через хворобу, так і через самоізоляцію.

Е-лікарняні через COVID-19: особливості для оплати

Базові показники для розрахунку зарплати, податків і лікарняних із 1 січня

Які COVID-лікарняні бувають

Зміни у переліку типів лікарняних, зокрема поява COVID-лікарняних по самоізоляції, пов’язані з такими оновленнями законодавства:

Е-лікарняні: топ 10 готових ситуацій

Отже, насьогодні існують три типи COVID-лікарняних, відмінності по яким наведено у таблиці нижче ().

COVID-лікарняні

(електронні листки непрацездатності)

Ситуація, коли видається такий лікарняний

Тип причини у листку непрацездатності та при складання заяви-розрахунку до ФСС*

Джерело оплати лікарняного

особливості розрахунку

перших 5 днів

з 6-го дня

1

Безпосередньо сама коронавірусна хвороба

1 – Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві

за рахунок роботодавця

за рахунок ФСС

розраховується на основі середньої зарплати в залежності від % страхового стажу особи**

2

Самоізоляція осіб

(не медичних працівників)

10 – Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2***

за рахунок роботодавця

за рахунок ФСС

50 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу особи

3

Самоізоляція медичних працівників

за рахунок роботодавця

за рахунок ФСС

100 % незалежно від страхового стажу особи

* ФСС – Фонд соціального страхування України;

** 50-100% страхового стажу, правила діють такі ж, як і при розрахунку інших лікарняних (див. Лікарняні-2021: як правильно розраховувати), а також див. ч. 1 ст. 24 Закону № 1105;

** у паперовій версії листка непрацездатності, видача яких ще можлива до 01 лютого 2022 року використовується код причини непрацездатності “11 – ізоляція від COVID-19”

Особливості COVID-лікарняних

Вивчаючи вищенаведену таблицю зверніть увагу, що:

  • хворому на коронавірус реєструють звичайний лікарняний з типом причини “1”, тобто такий же, як і при інших хворобах. Спеціальний код причини існує лише для лікарняного по самоізоляції (зараз – “10”, а у “паперовому минулому” був “11”);
  • лікарняний по самоізоляції оплачується однаково (50%), як перші 5 днів, так і решта днів, що за рахунок ФСС. Про це говорить лист Мінсоцполітики від 15.05.2020 р. № 5183/0/290-20;
  • медичні працівники по тих же самих лікарняних по самоізоляції отримують більше, так як їм розрахована сума лікарняного не зменшується на % страхового стажу. При цьому перші 5 днів їм повинні оплатити теж установа/організація, так як ніяких винятків щодо таких лікарняних не зроблено (див. абз. 2 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105);
  • є особливості табелювання працівників на самоізоляції. Якщо працівник виходить на самоізоляцію, то він має повідомити про це по телефону. Зрозуміло, що лікарняний може бути відкритий, але не мати статусу “Готовий до сплати (виданий)”, а тому ставити звичайні “ТН” у Табелі обліку робочого часу не можна. У такі дні такого працівника за роз’ясненням Управління Держпраці у Кіровоградській області слід вносити у Табель обліку робочого часу, тобто табелювати за кодом як відсутнього з нез’ясованих причин (“НЗ” або “28”). Після видачі листка непрацездатності такий табель слід відкоригувати.

Оформлення COVID-лікарняних

Процедура оформлення е-лікарняного при короновірусній хворобі таких лікарняних нічим не відрізняється від звичайних, тобто:

  • лікар реєструє медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я (eHealth). Працівник отримує смс-повідомлення від системи. Після цього він може у будь-який спосіб попередити свого роботодавця;
  • працівнику має надійти ще друге смс-повідомлення – на цей раз від Пенсійного фонду, про відкриття е-лікарняного. Такий лікарняний поки що матиме статус “Закритий”. Всі роботодавці вже можуть його бачити у своїх електронних кабінетах;
  • після дати закриття через 7 днів лікарняний змінює свій статус на “Готовий до сплати (виданий)”. Наприклад, якщо е-лікарняний створений 11 листопада 2021 року строком на 10 днів, то має дату закриття 20 листопада 2021 року, то він буде вважатися готовим до сплати (виданим) 28 листопада 2021 року, якщо лікар не змінить медичний висновок.

На період проведення заходів, спрямованих на боротьбу з COVID-19 відкривати лікарняний може лікар, що надає первинну медичну допомогу, на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії.

Щодо оформлення лікарняного по самоізоляції, то питання необхідності самоізоляції та її тривалість (як правило, це 14 к. днів) вирішує лікуючий лікар (абз. 4 п. 2.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, наказ МОЗ від 13.11.2001 р. № 455).

ВЕБІНАР Лікарняні та декретні — 2022. Нагальні питання та зміни в законодавстві, що впливають на розрахунок

Е-лікарняні через COVID-19: особливості для оплати

Редакція Школи Головбуха для бюджетних установ запрошує на безплатний вебінар

Оплата COVID-лікарняних

Для оплати COVID-лікарняних слід використати порядок оплати лікарняних листів, який визначений Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабміну 26.09.2001 р. № 1266.

Якщо співробітник установи подав на оплату лікарняний через COVID-19, оплачуйте його з 6-го дня за рахунок ФСС, а перші 5 днів – за рахунок установи.

Однак пам’ятаємо ще існуюче обмеження по розміру: якщо за рік перед тимчасовою непрацездатністю, зокрема через COVID-19, працівник не має 6 місяців страхового стажу, оплату лікарняного слід обмежити розміром мінімальної зарплати (ч. 4 ст. 19 Закону № 1105).

Е-лікарняні через COVID-19: особливості для оплати Приклад 1 (розрахунок лікарняних у звичайній ситуації). Працівник перебуває у трудових відносинах з установою більше 1 року і щомісяця отримує заробітну плату у розмірі 9000 грн. Його страховий стаж 9 років, за останні 12 місяців – страховий стаж теж 12 місяців. Через заходи, спрямовані на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, він 14 к. днів перебував на самоізоляції під медичним наглядом. На цей період йому виписали лікарняний.

Розрахунок проводимо таким чином.

Визначаємо середньоденний заробіток за 12 місяців. Це буде:

9000 грн × 12 міс. ÷ 365 к. дн. = 295,89 грн

До середньоденного заробітку застосуйте відсоток. Незважаючи на те, що загальний страховий стаж такої особи є більшим за 8 років, застосовуємо 50%. Маємо:

295,89 грн × 0,5 = 147,95 грн

Обчислюємо лікарняний з розрахунку кількості к. днів відсутності працівника:

147,95 грн × 14 к. дн. = 2071,30 грн

За нарахованої суми лікарняним сплачуємо:

  • за рахунок установи – 739,75 грн (147,95 грн × 5 к. дн.);
  • за рахунок ФСС – 1331,55 грн (147,95 грн × 9 к. дн.).

Е-лікарняні через COVID-19: особливості для оплати
МИКОЛА ПОСТЕРНАКексперт з питань соціального страхування, Київ
Із 1 жовтня 2021 року Україна перейшла на електронні лікарняні. Але напередодні цієї дати МОЗ змінило низку своїх наказів, які встановлюють порядок видачі та оплати е-лікарняних. Пояснимо, які саме новації запровадило міністерство та як вони вплинуть на вашу роботу

Е-лікарняні через COVID-19: особливості для оплати Приклад 2 (розрахунок лікарняних, коли немає 6 місяців страхового стажу за останній рік). На своєму першому місці роботи особа працює з 01 серпня 2021 року, а до цього рік ніде не працював. Через це він не має 6 місяців страхового стажу. Щомісяця отримує заробітну плату у розмірі 12500 грн. У зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, даний працівник у листопаді 2021 року перебував 14 к. днів на самоізоляції під медичним наглядом і на цей період їй виписали лікарняний.

Розрахунок проводимо таким чином.

Розрахуйте середньоденний заробіток за період серпень 2021 – жовтень 2021 року:

12500 грн × 3 ÷ 91 к. дн. = 412,09 грн

До середньоденного заробітку застосуйте 50%:

412,09 грн × 50% = 206,05 грн

Зважаючи, що за рік перед страховим випадком особа не має шести місяців страхового стажу, лікарняний обмежте граничним розміром. Для цього спершу визначте середньоденний із мінімальної зарплати і порівняйте його з фактичним:

  • 6000 грн ÷ 30,44 = 197,11;
  • 206,05 грн > 197,11 грн

Позаяк середньоденний із фактичного заробітку більший, застосуйте середньоденний із мінімалки:

197,11 грн × 14 к. дн. = 2759,54 грн

Тож за лікарняним оплатіть:

  • за рахунок установи – 985,55 грн (= 197,11 грн × 5 к. дн.);
  • за рахунок ФСС – 1773,99 грн (= 197,11 грн × 9 к. дн.)

Коли COVID-лікарняні не оплачуються

COVID-лікарняні не оплачуємо з загальних підстав, визначених ч. 1 ст. 23 Закону № 1105, зокрема:

  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушення режиму лікування або не явку на комісії ЛКК чи МСЕК (про це має бути відмітка в е-лікарняному).

Також лікарняний не оплачується, якщо особа відсторонена від роботи через непроведення вакцинації. Причиною тут є те, що лікарняні виплачуються як компенсація заробітку, а у даному разі у відстороненої особи заробітку якого слід компенсувати вже немає (роз’яснення ФСС з цього приводу).

Для довідки терміни з Закону “Про захист населення від інфекційних хвороб” від 06.04.2000 р. № 1645:

самоізоляція — перебування особи, стосовно якої є обґрунтовані підстави щодо ризику інфікування або поширення нею інфекційної хвороби, у визначеному нею місці (приміщенні) з метою дотримання протиепідемічних заходів на основі зобов’язання особи;
обсервація — перебування особи, стосовно якої є ризик поширення інфекційної хвороби, в обсерваторі з метою її обстеження та здійснення медичного нагляду за нею;
обсерватор — спеціалізований заклад, призначений для перебування осіб, які підлягають обсервації, з метою обстеження та здійснення медичного нагляду за ними.

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді