Найчастіші порушення бухгалтерського обліку - з ревізорської практики

Автор
керівник групи експертів з бюджетного обліку
Ревізори розказали, які порушення ведення бухгалтерського обліку виявляють найчастіше. Тепер ми знаємо, за що штрафують бухгалтерів. Що ж, попереджений — значить озброєний! Ппроаналізуємо ризики, аби врятувати вас від порушень.

Чи знаєте ви, як завершити ревізію на свою користь? ►►► Пройдіть тест✔️


Серед порушень, виявлених ревізорами, лідирують помилки в бухобліку. Порушення ведення бухгалтерського обліку становлять половину всіх порушень. Пропонуємо приклади свіжих — з актів ревізій. Дізнайтеся про помилки, які допустили ваші колеги в цьому році, за що штрафують бухгалтерів і як вам уникнути таких порушень.

У статті — «найпопулярніші» помилки, які допускають бухгалтери під час розрахунків з контрагентами. Ці порушення ведення бухгалтерського обліку ревізори виявили в різних регіонах, проте вони типові для всіх бухгалтерів. У кінці статті - ознайомтеся з іншими порушеннями, які знаходили ревізори.

Калькулятор штрафів

Прийняли акт здачі-приймання без обов’язкових реквізитів

ПОРУШЕННЯ ведення бухгалтерського обліку

Бухгалтер прийняв акт здачі-приймання послуг, який не містив обов’язкових реквізитів, а саме: одиниці виміру господарської операції та найменування посад осіб, які відповідають за проведення господарської операції. Обов’язкові реквізити для первинних документів передбачає частина 2 статті 9 Закону про бухоблік. У Таблиці 1 — реквізити, які мають бути і які були в установі.

Реквізити в первинних документах установи

За що штрафують бухгалтерів у 2020 році: з ревізорської практикиЗа що штрафують бухгалтерів у 2020 році: з ревізорської практики

✔️ ВІДКРИТИ ПОВНІСТЮ

Крім того, залежно від характеру операції і технології обробки даних до первинних документів відповідно до абзацу 2 пункту 2.4 Положення № 88 можна внести додаткові реквізити:
  • ідентифікаційний код установи з Державного реєстру;
  • номер документа;
  • підстава для проведення операції;
  • дані про документ, що засвідчує особу-одержувача тощо.

НАСЛІДКИ

Ревізори направили установі вимогу усунути виявлені порушення і оформили протокол на бухгалтера за статтею 164-2 КпАП за ведення бухгалтерського обліку з порушенням установленого порядку.

☝️ ЯК ПРАВИЛЬНО

Зверніть увагу

На посадових осіб, які допустили порушення законодавства з фінансових питань, зокрема за ведення бухгалтерського обліку з порушенням установленого порядку, згідно зі статтею 164-2 КпАП ревізори мають право накласти штраф від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 136 до 255 грн) або від 10 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 204 грн) за ті самі дії, якщо їх вчинили повторно впродовж року.

Не застосували штрафні санкції за порушення умов договору

ПОРУШЕННЯ ведення бухгалтерського обліку

Установа отримала обладнання з порушенням термінів. Однак в акті здачі-приймання товару відобразили, що поставка була своєчасною. Бухгалтер прийняв до обліку і оплатив поставку на підставі акта здачі-приймання. Ревізори провели зустрічну звірку в постачальника і виявили, що обладнання надійшло в установу через три місяці після оплати.

НАСЛІДКИ

Ревізори донарахували штрафні санкції відповідно до умов договору і надіслали вимогу установі відшкодувати до бюджету недоотримані кошти.

☝️ ЯК ПРАВИЛЬНО

Які ще порушення знаходять ревізори — у Таблиці 2.

Інші порушення

За що штрафують бухгалтерів у 2020 році

✔️ ВІДКРИТИ

РЕЗЮМУЄМО

Щоб не допустити порушень ведення бухгалтерського обліку, керівник установи має забезпечити використання бюджетних коштів відповідно до норм бюджетного законодавства, а головний бухгалтер — контролювати, щоб усі господарські операції вчасно і правильно були відображені в бухгалтерському обліку.



зміст

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді