Скільки і на що? Фінансування бюджетних програм і субвенції в рамках децентралізації в 2022 році

У 2022 році наповнення місцевих бюджетів прогнозується на рівні 437 млрд грн, що у 6,5 разів більше за показники 2014 року, коли було розпочато реформу децентралізації.

Скільки і на що? Фінансування бюджетних програм і субвенції в рамках децентралізації в 2022 році


Про це зазначив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час прес-конференції щодо презентації результатів оцінки фінансового управління громад-партнерів Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

«На старті реформи у 2014 році наповнення місцевих бюджетів становило близько 70 млрд грн. Відтак за цей час вони зросли майже у 6,5 разів. І у 2022 році їх наповнення прогнозується на рівні 437 млрд грн. Це на 87 млрд грн більше у порівнянні з минулим роком. Це пов’язано із збільшенням ПДФО на 4% для громад, а також збільшенням державної підтримки», – зазначив В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра зауважив, що у 2022 році територіальні громади отримають рекордну державну підтримку на свій розвиток та розбудову інфраструктури – понад 131 млрд грн. Йдеться про різні бюджетні програми і субвенції. Зокрема, у державному бюджеті передбачено фінансування:

  • ДФРР – 5,2 млрд грн;
  • субвенція на соціально-економічний розвиток – 6 млрд грн;
  • субвенція на інфраструктурні проекти та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери – 8,7 млрд грн;
  • будівництво і ремонт доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності – 24,6 млрд грн;
  • просторовий розвиток громад – 188 млн грн;
  • розвиток мережі ЦНАП – 231 млн грн;
  • розвиток спортивної інфраструктури – 800 млн грн;
  • житло для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни, сімей АТО, дітей сиріт – 6,3 млрд грн;
  • загальнодержавна програма «Питна вода» – 1,0 млрд грн;
  • субвенція пожежна безпека в закладах освіти – 1,5 млрд грн;
  • субвенція на придбання харчоблоків у школах – 1,5 млрд грн.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді