Форма № 20-ОПП: Чи подавати орендарю повідомлення у разі укладення нового договору оренди приміщення у зв’язку із зміною орендодавця?

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588.

Форма № 20-ОПП: Чи подавати орендарю повідомлення у разі укладення нового договору оренди приміщення у зв’язку із зміною орендодавця?

⚡️ За яким алгоритмом заповнювати Податковий розрахунок з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?⚡️


Платник податків згідно з пунктами 8.1 та 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення № 20-ОПП) протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття.

У повідомленні № 20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду.

Згідно з п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588 у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення № 20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.

Повідомлення № 20-ОПП заповнюється із дотриманням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення № 20-ОПП) (далі – Пам’ятка).

Відповідний стан об’єкта оподаткування (експлуатується, орендується, здається в оренду тощо), вид права на об’єкт (право володіння, користування, оренди, найму тощо) проставляються із дотриманням пунктів 6 та 7 Пам’ятки.

У графі 10 «Вид права на об’єкт» повідомлення № 20-ОПП зазначається той вид права на об’єкт, що визначений правовстановлювальним документом, у графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» зазначається фактичний стан об’єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення № 20-ОПП.

У разі якщо суб’єкти господарювання (орендар та орендодавець) вперше укладають договір оренди, за яким здається в оренду/орендується об’єкт нерухомого майна (приміщення) або його частина, повідомлення № 20-ОПП стосовно одного і того самого об’єкта оподаткування подається обома сторонами договірних відносин – орендарем та орендодавцем.

Підставою для подання повідомлення № 20-ОПП про об’єкти оподаткування є виникнення права володіння, користування, розпорядження таким об’єктом згідно з відповідними правовстановлювальними документами.

Якщо суб’єкт господарювання (орендар) у зв’язку із зміною власника (орендодавця) нерухомого майна (приміщення), яке вже орендується і використовується в господарській діяльності, укладає новий договір, а про таке приміщення орендар вже повідомив контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, то повторно повідомляти про цей об’єкт (подавати повідомлення № 20-ОПП) не потрібно. Якщо згідно з новим договором стосовно цього об’єкта оподаткування відбулись зміни, визначені п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588, то повідомлення № 20-ОПП подається до контролюючого органу в порядку, встановленому п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588.

Джерело: ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83356

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2441

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді