Евакуація бізнесу: як працюватиме програма уряду

Евакуація бізнесу: як працюватиме програма уряду

Кабмін запустив програму евакуації приватних підприємств із «гарячих» точок країни до західних областей. Її запровадили, щоб зберегти стратегічно важливі виробництва та робочі місця до повної перемоги України.

У зв’язку з цим виникає питання щодо алгоритму дій для «економічної евакуації».

Офіційних документів ще не опублікували, але вже зараз уряд відповів на найактуальніші запитання.

Хто може скористатися

Будь-яке підприємство, що розміщене в зоні ризику та активних бойових дій. Учасником може бути не лише велике виробництво, а й маленькі бізнеси, що мають у штаті 10—20 людей.

Допомогу держави для вимушеного релокейту насамперед отримають стратегічно важливі підприємства та підприємства, які виробляють товари першої потреби (хліб та інша їжа, питна вода, одяг тощо), аби забезпечити потреби цивільного населення, військових та бійців тероборони.

Як оформити заявку на евакуацію

Власник або менеджер підприємства, яке не може працювати через військові дії, але хоче і може продовжувати роботу в іншому місці, має заповнити анкету з інформацією про підприємство.

В анкеті зазначте, де розташоване підприємство, що виробляє, скільки працівників і членів сімей бажаєте перевезти, які приміщення, виробничі та логістичні ресурси потрібні для повноцінної роботи.

Як приймають заявки

Усі заявки працівники Міністерства економіки збирають у таблиці та визначають відповідність підприємства критеріям пріоритетності.

З усіма бізнесами, які подадуть заявку на евакуацію, обов’язково зв’яжуться.

Як перевезти бізнес

Після підтвердження заявки й уточнення всіх деталей організаційна група разом з Мінекономіки та відповідною військово-цивільною адміністрацією у західних областях України знаходять приміщення, які відповідають потребам для розгортання відповідного підприємства.

Далі з підприємством погоджують параметри місця і допомагають перевезти обладнання та працівників на нове місце.

Для цього уряд планує задіяти як державні, так і приватні логістичні компанії. Кожне перевезення супроводжує відповідальний депутат або місцевий депутат-мажоритарник.

За інформацією Економічної правди 

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83356

Бухгалтерська довідка – ЗРАЗОК

Для яких саме господарських операцій складається бухгалтерська довідка? Яку інформацію у ній вказувати? Відповімо на запитання й наведемо зразки заповнення для різних робочих ситуацій.
47017

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
32366

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237455

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді