Евакуація бізнесу: як працюватиме програма уряду

Евакуація бізнесу: як працюватиме програма уряду

Кабмін запустив програму евакуації приватних підприємств із «гарячих» точок країни до західних областей. Її запровадили, щоб зберегти стратегічно важливі виробництва та робочі місця до повної перемоги України.

У зв’язку з цим виникає питання щодо алгоритму дій для «економічної евакуації».

Офіційних документів ще не опублікували, але вже зараз уряд відповів на найактуальніші запитання.

Хто може скористатися

Будь-яке підприємство, що розміщене в зоні ризику та активних бойових дій. Учасником може бути не лише велике виробництво, а й маленькі бізнеси, що мають у штаті 10—20 людей.

Допомогу держави для вимушеного релокейту насамперед отримають стратегічно важливі підприємства та підприємства, які виробляють товари першої потреби (хліб та інша їжа, питна вода, одяг тощо), аби забезпечити потреби цивільного населення, військових та бійців тероборони.

Як оформити заявку на евакуацію

Власник або менеджер підприємства, яке не може працювати через військові дії, але хоче і може продовжувати роботу в іншому місці, має заповнити анкету з інформацією про підприємство.

В анкеті зазначте, де розташоване підприємство, що виробляє, скільки працівників і членів сімей бажаєте перевезти, які приміщення, виробничі та логістичні ресурси потрібні для повноцінної роботи.

Як приймають заявки

Усі заявки працівники Міністерства економіки збирають у таблиці та визначають відповідність підприємства критеріям пріоритетності.

З усіма бізнесами, які подадуть заявку на евакуацію, обов’язково зв’яжуться.

Як перевезти бізнес

Після підтвердження заявки й уточнення всіх деталей організаційна група разом з Мінекономіки та відповідною військово-цивільною адміністрацією у західних областях України знаходять приміщення, які відповідають потребам для розгортання відповідного підприємства.

Далі з підприємством погоджують параметри місця і допомагають перевезти обладнання та працівників на нове місце.

Для цього уряд планує задіяти як державні, так і приватні логістичні компанії. Кожне перевезення супроводжує відповідальний депутат або місцевий депутат-мажоритарник.

За інформацією Економічної правди 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
1827

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14528

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді