Як застосовувати ставку ПДВ у розмірі 7% ПДВ за операціями з постачання пального й інших нафтопродуктів

ДПС України пояснила особливості, за якими платники ПДВ мають застосувати 7%-ву ставку ПДВ при здійсненні операцій з постачання пального й інших нафтопродуктів (п. 82 підрозділу 2 Розділу ХХ Податкового кодексу України; ПК).

Як застосовувати ставку ПДВ у розмірі 7% ПДВ за операціями з постачання пального й інших нафтопродуктів

Так, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану за ставкою ПДВ у розмірі 7% оподатковують операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України, у т. ч. вироблених на митній території України, таких товарів:

  • бензинів моторних, важких дистилятів і скрапленого газу, що класифікують за кодами УКТ ЗЕД, які визначені у підпункті 215.3.4. ПК, на які згідно з пунктом 41 підрозділу 5 розділу ХХ ПК встановлена ставка акцизного податку в розмірі 0,00 євро за 1000 літрів;
  • нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних із бітумінозних порід (мінералів), що класифікують за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00 (далі — пальне та інші нафтопродукти).

Отже, під час дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану при здійсненні операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів до складу вартості таких товарів включають ПДВ, визначений за ставкою 7%. При цьому незалежно від того, коли придбавали такі пальне та нафтопродукти — до запровадження ставки ПДВ 7% на такі товари чи після її запровадження.

Податковий кредит за операціями з придбання товарів і послуг, а також при ввезенні товарів на митну територію України, для їх використання в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, зокрема, для операцій з постачання пального та інших нафтопродуктів, формують у загальному порядку. Тобто, виходячи з суми ПДВ, сплаченої/нарахованої при придбанні/ввезенні таких товарів/послуг. Податковий кредит, який сформували у попередніх податкових періодах при придбанні товарів і послуг, а також при ввезенні товарів на митну територію України, що починають використовувати в операціях, що підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%, зокрема, в операціях з постачання пального та інших нафтопродуктів, не підлягає коригуванню у зв’язку із застосуванням цієї ставки ПДВ.

Тож існує можливість формування від’ємного значення суми ПДВ, визначеного як різниця між сумою податкового зобов’язання, розрахованого за ставкою 7%, та сумою податкового кредиту, до якого включена вартість пального за більшою ставкою — 20%. Таке від’ємне значення не підлягає відшкодуванню з державного бюджету на рахунок платника. Воно зараховується до складу податкового кредиту та зменшуватиме суму податкових зобов’язань, що підлягатимуть сплаті до бюджету у наступних звітних періодах.

Тобто, якщо у платника податку, який протягом звітного періоду здійснював операції з постачання пального та інших нафтопродуктів, визначених пунктом 82 підрозділу 2 розділу ХХ ПК, за результатами такого звітного періоду сума податку, визначена у податковій декларації з ПДВ відповідно до пункту 200.1 ПК, має від’ємне значення, то така сума податку не може бути задекларована ні в поточному звітному періоді, ні в наступних звітних періодах до бюджетного відшкодування, у т.ч. в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ чи іншого податку (не може бути задекларована у податковій декларації з ПДВ у рядках 20.1, 20.2, 20.2.1 та 20.2.2). Така сума підлягає виключно зарахуванню до складу податкового кредиту наступних звітних періодів, а саме — відображається виключно у рядку 20.3 податкової декларації з ПДВ.

За інформацією ДПС України

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
2261

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
58134

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
48502

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді