Розрахунки через РРО, якщо немає світла

Розрахунки через РРО, якщо немає світла

Суб’єкти господарювання, які продають товари / надають послуги у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також приймають готівку для подальшого її переказу, зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції* на повну суму покупки / надання послуги через реєстратори розрахункових операцій (РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО);
  • створювати у паперовій або електронній формі відповідні розрахункові документи, що підтверджують проведення розрахункової операції. А у випадках, що передбачає Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон № 265), — застосовувати зареєстровані в установленому порядку розрахункові книжки.

РРО слід зареєструвати, опломбувати в установленому порядку та перевести у фіскальний режим роботи, а ПРРО — зареєструвати на фіскальному сервері органу контролю (п. 1 ст. 3 Закону № 265). Використовувати ПРРО під час оптової чи роздрібної торгівлі пальним — заборонено.

Податківці ГУ ДПС у Дніпропетровській області зауважили, що на період воєнного стану не застосовують санкції за порушення вимог Закону № 265. Виняток — санкції за порушення порядку проведення розрахункових операцій за продажу підакцизних товарів (п. 12 розд. ІІ Закону № 265 з урахуванням змін, що передбачають Закони України «Про винесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 № 2118-ІХ та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX; далі — Закон № 2120).

Закон № 2120 передбачає, що на період дії режиму воєнного, надзвичайного стану або обставин непереборної сили:

  • проводити розрахункові операції в режимі офлайн та використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, що сформував фіскальний сервер органу контролю, можна з перевищенням строків, що передбачає стаття 5 Закону № 265. Нагадаємо, суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, що їх сформував фіскальний сервер органу контролю, не більше 168 годин протягом календарного місяця (ст. 5 Закону № 265);
  • не діє абзац сьомий статті 5 Закону № 265. Нагадаємо, ця норма забороняє використовувати ПРРО, коли відсутній зв’язок між ПРРО та фіскальним сервером органу контролю без отриманого діапазону фіскальних номерів, що сформував фіскальний сервер (п. 13 розд. ІІ Закону № 265).

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області 

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді