Переможець тендеру з послуг кейтерингу для закладу освіти просить надати в оренду приміщення: чи правомірно

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Головбух Бюджет. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Автор
головний редактор порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС»
Селищна рада закупила послуги кейтерингу для шкіл та садочків. Переможець торгів просить для виконання ним цих послуг надати йому приміщення їдальні з обладнанням в школі в оренду за 1 грн. без відшкодування ним комунальних послуг. Чи має підстави селищна рада в такому випадку надати приміщення їдальні з відповідним обладнанням в оренду надавачу послуг кейтерингу? На яких підставах: через аукціон чи без? Чи має право селищна рада закупати послуги кейтерингу для шкіл та садочків при наявності в них приміщень їдалень з відповідним обладнанням, але за відсутності необхідного штату?

Переможець тендеру з послуг кейтерингу для закладу освіти просить надати в оренду приміщення: чи правомірно Платні послуги: 5 помилок які виявляє Держаудитслужба

У описаній ситуації селищна рада має право організувати послуги кейтерингу, при цьому штат їдальні (харчоблоку), буфету не належатиме до штатного розпису відповідного закладу.

А от передавати в оренду приміщення їдальні з відповідним обладнанням заборонено (ч. 2 ст. 9 Закону України від 03.10.2019 № 157-IX «Про оренду державного та комунального майна в Україні», далі — Закон № 157).

Вичерпний перелік орендарів, які можуть отримати об’єкт комунального майна в оренду без аукціону, міститься в ст. 15 Закону № 157. Серед них немає суб’єктів господарювання (ФОП, юридичних осіб), які надають послуги харчування, кейтерингу.

Постачальник послуг кейтерингу може отримати приміщення їдальні в оренду на загальних засадах за результатами аукціону в ЕТС.

Довідково: Організацію харчування в закладах освіти регулює постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 (далі — Постанова №305).

За пунктом 15 Порядку, затвердженого Постановою № 305 способами організації харчування є:

  1. приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
  2. організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу;
  3. організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.

За матеріалами U-LEAD консультує

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примітки до фінансової звітності — Форма № 5-дс: заповнюємо з експертом

Примітки до річної фінансової звітності — завершальний звіт. Для бюджетних установ — це форма 5-дс, яку наприкінці 2025 року вирішили оновити. У консультації підготували для вас актуальний бланк форми 5-дс та повну інструкцію зі складання приміток до річної фінансової звітності бюджетної установи. Підкажемо, де можуть ховатися помилки під час заповнення приміток до фінансової звітності.
83612

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді