Коли будуть оплачені лікарняні працівникам, з якими через війну призупинили трудовий договір - ФСС

Фонд соціального страхування (ФСС) роз’яснив, що росія зобов’язана відшкодувати українцям кошти за час тимчасової непрацездатності у період призупинення трудового договору через війну.

Коли будуть оплачені лікарняні працівникам, з якими через війну призупинили трудовий договір - ФСС

В умовах воєнного стану українські роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками. У такому випадку працівник тимчасово припиняє виконувати роботу, однак трудові відносини зберігаються.

Оскільки в період призупинення дії трудового договору з припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній, це тягне за собою також припинення права на компенсацію втраченого заробітку через тимчасову непрацездатність за рахунок роботодавця та за рахунок коштів ФСС. Виняток — виплати по вагітності та пологах: декретні допомоги ФСС профінансує незалежно від призупинення дії договору.

Водночас ФСС пояснив, що компенсація всіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора. Росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки, зокрема і за час тимчасової непрацездатності.

Це передбачає Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136, який набрав чинності 24.03.2022: відшкодування заробітної плати, гарантійних і компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Джерело

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.
Нагадуємо, що передплатникам
друкованних видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та/або «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА»
усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150578

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді