Чи має право держорган скоротити основні щорічні відпустки держслужбовця з 30 до 24 днів у зв'язку з набранням чинності Закону 2136

Чи має право держорган скоротити основні щорічні відпустки держслужбовця з 30 до 24 днів у зв'язку з набранням чинності Закону 2136

НАДС роз’яснило, що відносини, які виникають у зв’язку зі вступом, проходженням і припиненням державної служби, регулюються Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889), якщо інше не передбачає законодавство (ст. 5 Закону № 889). Дія норм законодавства про працю поширюється на державних службовців у частині відносин, не врегульованих Законом № 889.

НАДС звертає увагу на те, що Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03. 2022 № 2136 є частиною законодавства про працю, а тому застосовується до тих правовідносин, які виникають на державній службі, стосовно яких у Законі № 889 відсутнє правове регулювання.

Державним службовцям надають щорічну основну оплачувану відпустку тривалістю 30 календарних днів, якщо законодавство не передбачає більш тривалої відпустки, з виплатою грошової допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати (ст. 57 Закону № 889).

Отже, кількість днів відпустки, яку надають державному службовцю, чітко визначена нормою Закону № 889. Зважаючи на викладене, НАДС запевняє, що частина 1 статті 12 Закону № 2136 не поширюється на державних службовців. Тому кількість днів щорічної основної оплачуваної відпустки, яку визначає стаття 57 Закону № 889 для державних службовців, не скорочується.

Джерело

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.
Нагадуємо, що передплатникам
друкованних видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та/або «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА»
усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу та вам потрібна консультація експерта
чи детальніша інформаційна підтримка, ви можете передплатити наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплата держслужбовців 2025

Оплата праці за посадами державної служби 2025 року як і минулого обмежується розміром та кількістю виплат згідно з Держбюджетом-2025. І хоча наразі маємо проєкт цього акта, вже однозначно можна сказати, чи буде підвищення зарплати держслужбовцям у 2025 році. Розглянемо детальніше якою буде зарплата держслужбовців, чи переглянуть посадові оклади на 2025 рік.
800

Електронна декларація – заповнення

З 11 жовтня 2024 року набула чинності оновлена форма електронної декларації. Оновлене й повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
68414

Сільський голова – доплата за виконання обов’язків

В даній статті розглянуто специфіку повноважень сільського голови, можливість виконання ним посадових обов’язків тимчасово відсутніх працівників, розмір доплати та порядок документального оформлення такого виконання.
2010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді