Чи ставлять на військовий облік обмежено придатних до військової служби жінок

Чи ставлять на військовий облік обмежено придатних до військової служби жінок

Одна з обов’язкових умов, щоб жінку взяли на облік військовозобов’язаних, — її придатність до проходження військової служби за станом здоров’я. Якщо військово-лікарська комісія ухвалила рішення, що жінка непридатна до військової служби в мирний час, обмежено придатна у воєнний час, це означає, що:

  • жінку не можна залучити до виконання військового обов’язку в мирний час;
  • жінка придатна до військової служби у воєнний час, але з урахуванням обмежень за станом здоров’я.

Не плутайте терміни «воєнний час» і «воєнний стан». Воєнний час — це період ведення воєнних дій, а воєнний стан — особливий правовий режим, який вводить держава у разі збройної агресії чи збройного нападу.

Воєнний час настає з моменту оголошення стану війни чи фактичного початку воєнних дій і закінчується у день і час припинення стану війни (ч. 3 ст. 4 Закону України «Про оборону України» від 06.12.1991 № 1932-XII; далі — Закон № 1932). Воєнний час — одна зі складових, коли визначають тривалість особливого періоду, який наразі триває в України.

Особливий період — період функціонування органів державної влади, Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України... який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні, або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій

Якщо жінка придатна до військової служби, але лише в певний час і з урахуванням медичних рекомендацій, вона все одно може в особливий період допомогти країні. Наприклад, виконуватиме нескладну роботу, не протипоказану за станом здоров’я, у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
103348

Акт списання основних засобів – бланк та зразок

Якщо основний засіб вибуває з установи через його ліквідацію або часткову ліквідацію, таке вибуття оформляють актом. Акт списання буває чотирьох видів. Наразі поговоримо про акт списання основних засобів.
112040

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
93427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді