Через знищення/втрату товарів під час воєнного стану ПДВ-зобов’язання не нараховують

Через знищення/втрату товарів під час воєнного стану ПДВ-зобов’язання не нараховують

Починаючи з 24.02.2022 та протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану, не вважають використаними платником податку в неоподаткованих ПДВ-операціях або в операціях, що не є госпдіяльністю платника, придбані з ПДВ товари:

  • знищені (втрачені) під час воєнного, надзвичайного стану;
  • передані в державну чи комунальну власність, у т. ч. на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України під час воєнного, надзвичайного стану.

Це стосується товарів, придбаних як до запровадження воєнного, надзвичайного стану, так і в період його дії.

У цьому випадку не застосовують і норми пункту 198.5 Податкового кодексу України. Тобто податкові зобов’язання з ПДВ не нараховують і податковий кредит, сформований під час придбання таких товарів, не коригують.

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2024 році, зміни у ставках ПДВ 2024, про податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2024, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
1722

Порядок складання податкової декларації з ПДВ

Розглянемо оновлену форму податкової декларації з ПДВ. У консультації знайдете, як заповнити всі рядки чинної ПДВ-декларації, приклад заповнення чинної декларації з ПДВ, а також інформацію про найбільш уживані додатки до ПДВ-декларації у бюджетників – Д1 та Д6.
56276

ПДВ 2023 для бюджетних установ

Бюджетні установи теж можуть бути платниками ПДВ. Які зміни щодо ПДВ настали у 2023 році, зміни у ставках ПДВ 2023, про нову податкову накладну та податкову декларацію з ПДВ 2023, про необ’єктні та звільнені від ПДВ операції бюджетників, про особливості обліку цього податку у бюджетників – у даному огляді.
47954

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді