100% гарантія на депозити - оновлене пояснення НБУ

100% гарантія на депозити - оновлене пояснення НБУ

13 квітня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб», від 01.04.2022 № 2180-IX.

Нацбанк розповів, що змінилося завдяки новому закону.

Як працює система гарантування вкладів фізичних осіб

У разі ліквідації банку держава, від імені якої діє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, відшкодовує вкладникам кошти у межах гарантованої суми.

Фонд гарантування вкладів відшкодовує кошти фізичних осіб і ФОП у національній та іноземній валюті, залучені банками на умовах договору банківського (карткового) рахунку чи вклади (депозиту) разом із нарахованими відсотками.

Вклади в іноземній валюті відшкодовують у гривнях за курсом НБУ.

Як було в мирний час

Гарантована сума відшкодування за банківськими вкладами становила 200 000 гривень. Винятки становили лише вклади в державному Ощадбанку.

«Вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою», — йдеться в Законі України «Про банки та банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III. Тобто гарантують повернення 100% вкладів.

Як буде на час дії воєнного стану та трьох місяців після

Новий закон запроваджує 100% гарантію за банківськими вкладами фізичних осіб і ФОП (разом із нарахованими відсотками, якщо це був депозит).

Гарантія поширюватиметься на вкладників платоспроможних банків. Тобто дія закону на вкладників банків, які вже проходять стадію ліквідації, не розповсюджуватиметься.

Як буде у післявоєнний час

Через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме 600 000 гривень.

За інформацією НБУ

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
103347

Акт списання основних засобів – бланк та зразок

Якщо основний засіб вибуває з установи через його ліквідацію або часткову ліквідацію, таке вибуття оформляють актом. Акт списання буває чотирьох видів. Наразі поговоримо про акт списання основних засобів.
112040

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
93427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді