Коментар основних змін у сфері зайнятості та виплати допомоги по безробіттю

Теми:
Федерація роботодавців України прокоментувала прийнятий 22 квітня Закон щодо зайнятості населення та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Коментар основних змін у сфері зайнятості та виплати допомоги по безробіттю

Основні новації Закону 

На час дії воєнного стану та протягом 180 календарних днів після його припинення або скасування Кабмін:

  • визначає перелік видів забезпечення, соціальних послуг, допомог на випадок безробіття, а також особливості їх надання;
  • визначає особливості реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, а також особливості призначення, відкладення, скорочення, припинення та поновлення виплати допомоги по безробіттю, відмінні від встановленого порядку;
  • затверджує бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального на випадок безробіття та приймає інші рішення, передбачені законами України без погодження (схвалення) правлінням Фонду.

Програма з часткового безробіття

Розширено програму на сферу виробництва робіт, послуг, а також на ФОП.

Умовою надання допомоги є зупинення (скорочення) виробництва продукції (робіт, послуг), що призвело до зменшення їх доходів та скорочення робочого часу.

Право на допомогу мають застраховані особи, за яких протягом останніх шести місяців, що передують місяцю, в якому почалося скорочення тривалості робочого часу, сплатили ЄСВ. У випадках коли протягом останніх шести місяців до звернення про надання допомоги окремим роботодавцям дозволили не сплачувати ЄСВ, — застосовують попередні 180 календарних днів до такого періоду.

Порядок надання, умови та повернення допомоги по частковому безробіттю, строки та розмір її надання визначає Кабмін.

Скасували норму, яка передбачала отримання допомоги по частковому безробіттю на час карантину для МСП.

На програму планують виділити 741 млн грн.

Фінансова допомога для ведення підприємництва

Зареєстрований безробітний зможе отримати у розмірі допомоги по безробіттю одноразово за весь період. При цьому, з метою цільового використання цих коштів змінили порядок розпорядження цими коштами. Так, ДСЗ закуповуватиме на ці кошти відповідне робоче обладнання, інші засоби, необхідні для ведення підприємницької діяльності.

На програму виділять 300 млн грн.

Дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства 

Видає та продовжує дію дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства відділення ДСЗ за заявою роботодавця, яку той подає будь-якими засобами комунікації, разом з документами, визначеними Законом України «Про зайнятість населення».

При цьому, видача, продовження дії, відмова у видачі (продовженні) дозволу на застосування праці громадян рф, республіки білорусь (за необхідності —громадян інших держав) — за погодженням із регіональними органами СБУ. Строки видачі та продовження дозволу, визначені законом, продовжують до отримання погодження або відмови у такому погодженні. 

Зміна порядку вивільнення працівника зі статусом ВПО 

Працівник зі статусом внутрішньо переміщеної особи (ВПО), який не зміг припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку. Для цього подає до центру зайнятості за місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору.

Датою припинення трудових відносин вважається день, наступний за днем подання такої заяви. Центр зайнятості за місцем проживання ВПО у день припинення трудових відносин повідомляє про це: роботодавця (будь-якими засобами комунікації), ПФУ, ДПС. 

Зміни у порядку отримання допомоги по безробіттю

Допомогу по безробіттю призначатимуть із першого дня надання статусу безробітного без вимог до наявності підходящої роботи.

Виплата допомоги по безробіттю можлива без особистого відвідування безробітним відділення ДСЗ за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного не рідше ніж один раз на 30 календарних днів будь-якими засобами комунікації.

Призначатимуть допомогу ВПО, які не мають документів, та/або щодо яких відсутні відомості про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату, на підставі відомостей наявних у державних реєстрах.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру 1,5 мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня календарного року (сьогодні — 9750 грн).

Виплату допомоги по безробіттю припинятимуть у разі перебування безробітного за кордоном понад 30 календарних днів.

Додатковою підставою припинення реєстрації як безробітного є непідтвердження без поважних причин будь-якими засобами комунікації наміру перебування у статусі безробітного протягом 30 робочих днів із дня, наступного після останнього підтвердження (відвідування). Наявність поважних причин підтверджують відповідними документами.

За матеріалами ФРУ

Любі читачі, команда Експертус Головбух продовжує працювати
і надавати вам професійну підтримку.

У разі, якщо ви передплатник
наших друкованних видань - усі електронні матеріали зараз доступні без обмежень.

У разі, якщо якщо ви читач порталу
та
вам потрібна консультація експертачи детальніша інформаційна підтримка,
ви можете передплатити
наші електронні продукти
«Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» зі знижкою 50%.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
5728

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48821

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
72136

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1048

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
63757

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді