Як доплачувати за шкідливі і несприятливі умови праці освітянам

Працівники мають право на пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці. Таку роботу роботодавці оплачують у підвищеному розмірі (ст. 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII).

Перелік робіт із важкими і шкідливими умовами праці, які оплачують у підвищеному розмірі або за які встановлюють доплату, передбачає:

  • додаток 9 до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102);
  • додаток 2 до Галузевої угоди між МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки, зареєстрованої в Мінсоцполітики 01.06.2018 за № 16 (далі — Галузева угода).

Керівникам закладів та установ освіти і науки, комітетам Профспілки рекомендують доплачувати працівникам за роботу в шкідливих і важких умовах праці за додатком № 2 до Галузевої угоди (п. 7.3.2 Галузевої угоди).

Керівники закладів/установ освіти за погодженням із профспілковими комітетами можуть встановлювати доплати робітникам, спеціалістам та службовцям у розмірі до:

  • 12% посадового окладу — за роботи з важкими/шкідливими умовами праці, переліченими у додатку № 9 Інструкції № 102;
  • 24% посадового окладу — за роботи з особливо важкими та шкідливими умовами праці, переліченими у додатку № 9 Інструкції № 102.

Доплати за несприятливі умови праці встановлюють за результатами атестації робочих місць або оцінки умов праці відповідних працівників. Доплати нараховують за час фактичної зайнятості на таких робочих місцях або в таких умовах праці.

Якщо робочі місця раціоналізують і поліпшують умови праці, доплати зменшують або відміняють.

Атестацію робочих місць або оцінку умов праці проводить атестаційна комісія. ЇЇ створюють за наказом керівника та погоджують із профспілковим комітетом. Атестаційну комісію очолює керівник або його заступник. Під час атестації комісія керується Порядком проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженим постановою КМУ від 01.08.1992 № 442.

На підставі висновків атестаційної комісії керівник за погодженням із профспілковим комітетом затверджує перелік конкретних робіт, на яких встановлюють доплату за несприятливі умови праці і розміри доплат за видами робіт.

Конкретні розміри доплат та тривалість їх виплати встановлює керівник своїм наказом за погодженням із профкомом.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237453

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153066

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
47060

Зарплата працівників вищої освіти 2024

Зарплата викладачів 2024: тарифна сітка на 2024 рік з окладами працівників освіти ➤ інші схеми посадових окладів викладачів ➤ доплати і надбавки ➤ погодинна оплата праці працівників вищої освіти➤ приклади нарахування зарплати викладачам
243637

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
12932

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді