Чи проводити медичний огляд працівників у період воєнного стану

Чиновники Управління Держпраці у Рівненській області пояснили, що запровадження в Україні воєнного стану не спричинило змін у нормативно-правових актах або інших розпорядчих документах, які дали б роботодавцеві можливість переносити строк проведення медичного огляду працівників чи допускати до роботи працівника, який не пройшов медогляду.

Чи проводити медичний огляд працівників у період воєнного стану

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

Зокрема, за статтею 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, статтею 169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний своїм коштом забезпечити фінансування та організувати і провести попередній (коли приймає на роботу) і періодичний (протягом трудової діяльності) медичні огляди працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічних обов’язкових медичних оглядів осіб віком до 21 року.

Основна мета зазначених медичних оглядів:

  • визначити стан здоров’я працівника і можливість без погіршення стану здоров’я виконувати професійні обов’язки в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища;
  • своєчасно виявити професійні захворювання (отруєння), що виникли раніше під час роботи на попередніх виробництвах;
  • забезпечити динамічне спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • з’ясувати, чи має працівник можливість продовжувати роботу в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
  • проводити відповідні оздоровчі заходи.

Тобто, медичні огляди працівників проводити потрібно навіть під час воєнного стану.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11593

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52974

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді