Чи може роботодавець змушувати працівників виходити на роботу під час простою

Управління Держпраці у Полтавській області пояснило, чи зобов’язаний працівник виконувати свої трудові обов’язки під час простою.

Чи може роботодавець змушувати працівників виходити на роботу під час простою

⚡️ Призупинення трудових відносин на час війни: як оформити

Простій — це призупинення роботи через:

  • відсутність організаційних або технічних умов, що необхідні для виконання роботи;
  • невідворотну силу або іншу обставини (ст. 34 Кодексу законів про працю України).

Отже, працівник, якому наказом керівника запровадили простій, не зобов’язаний виконувати свої трудові обов’язки, які передбачає трудовий договір.

За матеріалами Держпраці


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52751

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16821

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
67943

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді