Чи оштрафує ДПС, якщо несвоєчасно повідомили про прийняття працівника на роботу

Роботодавці зобов’язані повідомляти ДПС про прийняття працівників на роботу (ч. 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України). За порушення цієї норми законодавство передбачає штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати за кожного працівника, стосовно якого не подали повідомлення.

Чи оштрафує ДПС, якщо несвоєчасно повідомили про прийняття працівника на роботу

Працюємо та підтримуємо економіку разом!

Східне міжрегіональне управління Держпраці пояснило, що Торгово-промислова палата України листом від 28.08.2022 № 2024/02.0-7.1 засвідчила, що через військову агресію рф в Україні виникли форс-мажорні обставини / обставини непереборної сили, тому уряд ввів воєнний стан.

Якщо особа порушила зобов’язання, але довела, що це сталося внаслідок випадку або непереборної сили, її звільняють від відповідальності за порушення зобов’язання (ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу України). Однак звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання внаслідок форс-мажорних обставин / непереборної сили не звільняє від виконання самого зобов’язання. Тому роботодавець все одно мусить подати повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Після того як відновлять інспекційні відвідування, під час яких розглядатимуть обставини, що спричинили порушення, контролери нададуть достатньо часу, щоб їх усунути.

За матеріалами Держпраці


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52976

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді