Держпраці пояснила, чи обов’язково попереджати працівника за два місяці до звільнення

Фахівці Держпраці у Запорізькій області роз’яснили, які особливості норм Кодексу законів про працю України (КЗпП) враховувати під час війни.

Держпраці пояснила, чи обов’язково попереджати працівника за два місяці до звільнення

⚡️ Призупинення трудових відносин на час війни: як оформити

Якщо працівників вивільняють під час дії воєнного стану через зміни в організації виробництва й праці, що не пов’язані з виконанням мобілізаційних завдань, застосовують норми глави ІІІ-А КЗпП, за винятком вимог статті 43 щодо попередньої згоди виборного органу первинної профспілкової організації на звільнення працівника.

Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці (ч. 1—3 ст. 49-2 КЗпП).

Під час вивільнення працівників через зміни в організації виробництва й праці враховують переважне право залишитися на роботі, яке передбачає законодавство.

Одночасно з попередженням про звільнення через зміни в організації виробництва й праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, крім випадків, які передбачає КЗпП.

Вимоги частин першої — третьої статті 49-2 КЗпП застосовують в повному обсязі, якщо зміни в організації виробництва й праці не пов’язані з виконанням мобілізаційних завдань, працівники продовжують працювати під час воєнного стану і їх не залучають до мобілізаційних заходів.

За матеріалами ГУ Держпраці у Запорізькій області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13847

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14886

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді