Відпустка за власний рахунок для евакуації: як оформити

Якщо надаєте відпустку без оплатине на весь час війни, а на конкретний період — зазначайте його в наказі.

Відпустка за власний рахунок для евакуації: як оформити

Чи зараховувати до стажу держслужби період простою

Упродовж воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надати йому відпустку без збереження зарплати без обмеження строку (ч. 3 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136).

Водночас роботодавець може відмовити у будь-якій відпустці, в т. ч. неоплачуваній, якщо працівника залучили до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури (ч. 2 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504; далі — Закон про відпустки).

Зазвичай за сімейними обставинами та з інших причин працівникові можна надати відпустку без збереження зарплати щонайбільше на 15 календарних днів (к. дн.) на рік. Однак під час війни відпустку за власний рахунок не обмежують 15 к. дн., можете надати її на весь період війни.

Якщо відпустку без збереження зарплати надали не на весь час дії воєнного стану, а на конкретний період:

  • працівник має зазначити в заяві конкретні дати відпустки (від і до, але не довше за граничну дату дії воєнного стану на момент подання заяви);
  • роботодавець має зазначити у наказі конкретний період надання відпустки.

Ініціювати відпустку без оплати може лише працівник, однак остаточне рішення про її надання ухвалює роботодавець. За домовленістю сторони можуть перервати відпустку без збереження зарплати.

Закон про відпустки не регулює, чи можна достроково припинити відпустку без збереження зарплати, а також скільки разів можна її надавати впродовж воєнного стану.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Держпраці


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахового видання «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13841

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді