Переведіть акаунти на українську мову, щоб не отримати штраф у понад 11 тис. грн

16 липня набирають чинності окремі положення закону про українську мову як державну, відповідно до яких усі соцмережі, сайти, інтерфейси комп’ютерних програм, які використовують суб’єкти господарювання, мають бути українсько мовою.

Переведіть акаунти на українську мову, щоб не отримати штраф у понад 11 тис. грн

✔ ЯК ПЕРЕДАТИ ДЕРЖМАЙНО НА ПОТРЕБИ ЗСУ

Частини 2 та 6 статті 27 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704, які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мові інтерфейсів комп’ютерних програм, встановлених на товарах, набирають чинності 16.07.2022.

Це означає, що:

  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, повинен мати україномовний інтерфейс;
  • усі інтернет-ресурси (сайти, соцмережі), які використовують як інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською мовою, яка має типово завантажуватися для користувачів в Україні. Україномовна версія сайту іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для розуміння для українських користувачів.

Крім того, 16.01.2020 набрала чинності стаття 32 цього закону, яка визначає, що мовою реклами є державна. Публікації, які роботодавці розміщують на сайтах з пошуку роботи, визначають як рекламу. Отже, вони мають бути написані українською мовою, щоб відповідати нормам цієї статті.

Із 16.07.2022 Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, інших фізосіб, які порушуватимуть закон.

Розмір штрафу становить від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладуть штраф від 8500 до 11 900 грн.

За інформацією Уповноваженого з державної мови


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Платні послуги бюджетних установ

Бюджетні установи хоча й знаходяться на державному утриманні, але мають право, а часто й нагальну необхідність заробляти шляхом надання платних послуг. В консультації про те, якими можуть бути ці послуги, правила їхнього надання, ціноутворення, оподаткування, застосування РРО та відображення в бухгалтерських проведеннях.
14049

Касова книга – бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
34782

Договір дарування – зразок

Благодійна допомога, пожертва, безоплатна передача основних засобів, безповоротна фінансова допомога - все це оформлюється через договір дарування. Про умови та оформлення договорів дарування, особливості дарування у бюджетних установах – у цьому огляді.
13894

Коди економічної класифікації видатків бюджету: інструкція застосування

Мінфін регулярно оновлює інструкцію зі застосування КЕКВ. Це зумовлює проблеми в установах, адже вони планують видатки у кошторисах за старими КЕКВ, а проводити їх потрібно вже за новими. Актуальні коди економічної класифікації видатків бюджетних установ 2024 року та їх застосування – у цьому огляді.
300864

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді