Парламент прийняв Закон щодо нової форми трудового договору

ВРУ 18.07.2022 прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» (законопроєкт № 5161), яким ввели нову особливу форму трудового договору — з нефіксованим робочим часом.

 Парламент прийняв за основу законопроект щодо нової форми трудового договору

⚡ Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ за ІІ квартал 2022 ⚡

Це особливий вид трудового договору, який передбачає:

  • роботодавець заздалегідь не встановлює конкретний час виконання роботи та не гарантує, що надаватиме її постійно;
  • працівник зобов’язаний виконувати роботу винятково за надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи.

Кількість трудових договорів із нефіксованим робочим часом в одного роботодавця не може перевищувати:

  • 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець;
  • один такий договір для юросіб, ФОПів, які використовують найману працю менш як 10 працівників.

Трудовий договір із нефіксованим робочим часом має містити, зокрема, інформацію про:

  • спосіб і мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи;
  • спосіб і максимальний строк повідомлення від працівника про готовність виконати роботу або відмовитися від її виконання;
  • інтервали, в які від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Від працівника можуть вимагати працювати не більше:

  • 40 базових годин на тиждень;
  • 6 базових днів на тиждень.

Відмова працівника виконати роботу в базові дні та години є підставою для притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Зарплату працівникові з нефіксованим робочим часом виплачують за фактично відпрацьований час. За відрядної системи оплати праці — за фактично виконану роботу за встановленими в договорі відрядними розцінками.

Мінімальна тривалість робочого часу такого працівника впродовж календарного місяця становить 32 години. Якщо він працював менше, йому мають виплатити зарплату не менш як за 32 години робочого часу відповідно до умов оплати праці, визначених трудовим договором.

Якщо керівник підприємства допустить працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) або оформить працівника на неповний робочий час чи за трудовим договором із нефіксованим робочим часом за умови фактичного виконання роботи впродовж усього робочого часу, установленого на підприємстві, та виплатить зарплату без нарахування та сплати ЄСВ і податків, то сплатить штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення. До юросіб і ФОПів, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку 1—3 груп, застосовують попередження.

За перевищення допустимої кількості трудових договорів із нефіксованим робочим часом або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором із нефіксованим робочим часом, щодо фактично виконуваної ним роботи — покарають штрафом у трикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного працівника, стосовно якого скоїли порушення.

За інформацією ВРУ


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух: БЮДЖЕТ» та «Головбух: ПРАЦЯ та ЗАРПЛАТА» на рік. Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52975

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді