Працівниця — мама малолітніх дітей: яких гарантій має дотримати роботодавець

Трудове законодавство гарантує вагітним жінкам та тим, що виховують дітей, право на безпечне материнство та убезпечує їх від тиску роботодавців.

Так, роботодавці мають дотримувати гарантій, які законодавство встановлює для:

  • вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років — не залучати до робіт у нічний час, надурочних робіт і робіт у вихідні дні і не направляти у відрядження. Якщо роботодавець не дотримає цих гарантій, це вважатиметься порушенням законодавства про працю, навіть якщо на нього є особиста згода працівниці;
  • жінок, які мають дитину/дітей віком від трьох до чотирнадцяти років, або дитину з інвалідністю — не залучати до надурочних робіт та не направляти у відрядження без особистої згоди. Відомості про таку згоду роботодавець вказує у наказі про відрядження. Якщо жінка відмовиться від службового відрядження, це не вважатиметься порушенням трудової дисципліни.

Працівниця — мама малолітніх дітей: яких гарантій має дотримати роботодавець Як оплатити роботу в надурочний час

Гарантії, які законодавство встановлює для жінок, що мають дітей віком до 3, від 3 до 14 років або дітей з інвалідністю, роботодавці мають дотримувати також для:

  • батьків, які виховують дітей без матері, в т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі;
  • опікунів/піклувальників, одного з прийомних батьків, одного з батьків-вихователів (ст. 1861 КЗпП)

За інформацією Управління Держпраці у Хмельницькій області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16562

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді