Уряд зняв обмеження розміру надбавки на ціну медичних виробів

Держава зменшує своє втручання в економічні процеси, аби оптимізувати ціноутворення на медичні вироби. Для цього Уряд вніс зміни до власної постанови КМУ «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» від 17.10.2008 № 955.

Відтак для медичних виробів:

  • скасували 10%-ву надбавку на ціну медичних виробів, у т. ч. обладнання, закупівлю яких повністю або частково проводять коштом державного чи місцевого бюджетів. У ці 10% раніше включали і прибуток постачальника, і його витрати на сервісне і гарантійне обслуговування товару;
  • використовуватимуть лише ринкове і конкурентне ціноутворення.

Завдяки цьому рішенню урядовці розраховують розширити асортимент продукції, зменшити як корупційні ризики, так і дефіцит на ринку медичного обладнання.

«МОЗ дослідило питання механізму державного цінового регулювання медичних виробів у країнах — членах ЄС і не виявило жодних інструментів державного цінового регулювання на медичні вироби, які закуповують за бюджетні кошти», — наголосив Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.

Утім, МОЗ тепер має моніторити ціни на медичні вироби, аби подати Уряду до 1 березня 2020 року інформацію про результати моніторингу та пропозиції, як удосконалити державне регулювання цін на медичні вироби.

Джерело: постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955» від 06.03.2019 № 184

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3901

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35189

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5889

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді